Je možné nabíjať autobatériu priamo v aute?
Moderátor: Moderátoři
Je možné nabíjať autobatériu priamo v aute?
zhodou okolnosti som po par tyzdnoch intenzivneho home office zistil, ze bateria v aute je vybita tak, ze ani nenastartujem.
Podarilo sa mi zohnat startovacie kable a dobry clovek mi pomohol moju herku nastartovat.
Je mi jasne, ze ani niekolkohodinovou jazdou nedokazem takto zdevastovanu bateriu nabit, tak som rozmyslal, ze by som ju vybral a zaniesol domov nabit.
Pri pokuse o odpojenie baterky zacal hulakt alarm, tak som to vzdal a pytam sa, ci je mozne baterku nabit aj tak, ze bude pripojena v aute a pripojim na nu nabijacku.
Pripadne ako sa standarne riesi moznost odpojenia baterie bez toho, aby sa spustil alarm ci mozno vynulovali nejake nastavenia?
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Typ, Nabíjací prúd (A), Rozmery š x v x h (mm), Hmotnosť bez káblov (kg), Rozsah kapacity (Ah), Max. napätie (V),Udržiavacie napätie (V), Prac.teplota°C)
MAC 812P, 8 A, 70x60x118, 0,27 kg, 7,2 - 120, 15,2 / 14,4V, 13,4V, -20° - 30°C
Nabíjanie akumulátora:
Od okamžiku prepojenia prebieha nabíjanie automaticky a nie je potrebný žiadny zásah. Nabíjače rady MAC proces nabíjania optimalizujú podľa veľkosti kapacity akumulátora.
Po nabití akumulátora na cca 85 až 90% a po dosiahnutí max. úrovne nabíjacieho napätia 14,3/14,8V sa nabíjač prepne do napäťového riadenia. To znamená, že na hodnote 14,3/14,8V zostane, pokým nabíjací prúd neklesne zhruba na 300mA. Až potom sa nabíjač prepne do konzervačného režimu. Zrýchli sa tak nabíjanie v posledných cca 10% kapacity akumulátora. Nabíjač zároveň zaručuje, že sa akumulátor neprebije. Nabíjacie charakteristiky nabíjača sú IU-U.
P.S. Alarm neviem deaktivovat.
A kutilmile - nelituju tě
Pokud by mohl být problém se zakódovaným rádiem po odpojení baterky, tak by bylo rozumné se na to předem připravit.
Například tím, že si zjistíš kód k tomu rádiu, pokud se má zadávat ručně.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
baterka je stara 3 roky, je to fabricka GM bateria VRLA AGM 12V 80Ah 800A od vyrobcu FIAMM len ako pisem, tak som cca 1,5mesiaca na aute nejazdil a kedze bola par dni aj zima (u nas -15) tak som ju uz nevedel rozvasnit
teraz je nabita, urcite to na nej zanechalo nejake stopy, ale este pol roka vydrzi a pojde prec aj s karou.
ked pojdem najblizsie do servisu, tak sa ich na toto nabijanie spytam, lebo ked som detailne pozeral, co vsetko je na tu baterku pozapajane tak je celkom morda ju vybrat.
A kutilmile - nelituju tě