Nechci klasickou parabolu je nepraktická a má spoustu nevýhod.
K těm nevýhodám patří nepraktický rozměr, lomcování větru s parabolou, levná např. reziví, v zimě zamrzání zasněžení pokud nemá stříšku a tak dále mnoho nevýhod.
Co se týče plochých parabol, je tu cenový problém H50M např. stojí 6 tisíc.
https://www.olmi.tv/d/selfsat-h50-m-sin ... a-1001131/
Takže mě napadla myšlenka LNB bez paraboly. LNB je vlastně trychtýřová anténa a konvertor signálu z cca 11GHz na necelé 2GHz.
Prostě LNB otočit a namířit jeho trychtýř přímo na satelit místo do ohniska paraboly. Samozřejmě je mi jasné, že by to tak nešlo.
Jako důvod shledávám to, že by tu chyběl jednoznačně zisk, který parabola přidává.
Pokud by někdo namítal, že satelit je vzdálený xxx km a parabola je nezbytná, tak ať vysvětlí proč. Parabola pouze odráží vlny do trychtýře umístěného v LNB tedy do ozařovače. Ozařovač je tu název nesprávný jelikož nejde o obousměrný přenos.
Co by mohl být snad problém je tvar trychtýře v LNB. Snad by se dal i v domácích podmínkách upravit, kdyby to problém byl.
Předpokládám, že zisky se sčítají. Našel jsem, ale to může být hodně zavádějící, že zisk LNB se pohybuje někde okolo 50 až 70 dB a zisk paraboly ve velikosti např. 80cm je nějakých 33dB a menší 35cm na kterou by chytl max. Astru je 29dB. Se zvětšující velikostí paraboly ještě k tomu přírůstek zisku klesá. Z výše uvedeného vyplývá, že celkový zisk paraboly a LNB by se měl pohybovat někde mezi 80 až max. 100dB. Z toho se dá usuzovat, že by stačily dva LNB. Nebyl by problém sloučit třeba čtyři kousky. Tak velké ty konvertory nejsou a byly by menší jak parabola.
Dle mě by to možné bylo realizovat tak, že se sloučí více LNB. Něco jako slučovač stejných signálů pro satelity jsem však nenašel. Jediné, co se dělá je diseqc přepínač.
Možná by místo slučovače šel použít LNB se dvěma a více výstupy pokud ovšem je to děláno rozbočení pasivně např. feritová trafíčka, jak třeba v případě UHF nebo WiFi a ne formou přepínání. Pak by stačilo teoreticky propojit třeba jednoduchý LNB s dvojitým a druhý vývod dvojitého zapojit do satelitního příjmače.
Předpokládám, že LNB jsou z principu všechny dělány jako průchozí pro napájení.
Přinejhorším si vyrobit svůj pasivní slučovač.
Tak co vy na to odborníci přes satelity. Napadá Vás něco, co by tomu výše uvedenému bránilo?
Hold nebydlím v rodinném domku, abych si vytlačil anténu na zahradě do betonu a vytřel vodivou barvou nebo vylepil vodivou fólií (třeba alobal). To údajně spolehlivě funguje a ometání sněhu jen z LNB