Sken negativů 6x6
Moderátor: Moderátoři
RawTherapee má v nové verzi nějaké profily pro negativy. Nemám možnost bohužel vyzkoušet, protože už se dělá jen v 64bitové verzi.makak píše:...Pakárna je pak úprava barevnosti, to sežere hodně času. Dá se to urychlit vytvořením profilu pro jeden film a jedno osvětlení, zpravidla děláme na jednom místě víc fotek. Pro jiný film nebo jiné světlo ale budou korekce jiné, to dá rozum.
Výhoda foťákového skenování je ta, že tam problém s denzitou (=hustotou) předloh není, jelikož u foťáku máš svobodu volby expozice. Skenery nastavit expozici neumožňují. Takže výrobce pak může na cenovku skeneru s vyšším Dmax přidat další nulu, a jediné, co udělal, bylo zvýšení prosvětlovacího světelného toku.
S barevnými negativy s maskou je ale potřeba nastavit barvu světla hodně do modra. Chtěl bych si vyrobit skenovací přípravek, kde by podsvětlení bylo řiditelné RGB, takže by umožnilo barevně vykompenzovat masku negativu ještě před vstupem do foťáku. Větším honěním křivek v editoru mi totiž pak vyleze šum a kvantizace.
Stále je to napřed a) co se vyplatí ve větším rozlišení b)jak na tom je potom s časem za jeden takový snímek c)jaký je výsledek d) jak to bude vypadat za 5 a více let na FHD TV.
Já bych se smířil s tím, že bych udělal normální a správná zvolená fotoalba. Do PC naskenoval jen pro archivaci, kdyby se to poškodilo a pak bych přemýšlel o tom, jestli se potomci do těch fotoalb někdy podívají aspoň jednou za 5 let a jestli časem vůbec budou vědět, kdo to tam je.
Taky se chci dostat k prohlídce kinofilmů v trezorcích a už teď vím, že dojde doslova k velkému vyhazování, protože nikomu kromě mě některé záběry totálně nic neřeknou a mě už taky nezajímají.
Jinak jestli chystáš čistku ve svém negativním archívu, tak pokud tam máš snímky měst, ulic, domů a j. reálií, určitě bych měl zájem. Jsme víceméně krajani (pocházím z Přerova), takže historické záběry těchto lokací mě zajímají.
Asi bude dobré ujasnit si cíl: budeš ze skenů někdy dělat fotky? A potřebuješ vyhodit originály?
Pokud ne, tak bych to nafotil nebo naskenoval pro tebe nejmíň komplikovaným způsobem, klidně ve skoro "náhledové kvalitě", třeba 1000x1000 a nevyhazoval bych originály pro případné budoucí kvalitní použití. Pokud v budoucnu nastane potřeba udělat fotku, řešil bych to až to nastane (už ne u stovek foto), s jednotkama fotek se pak dá pohrát (rozlišení, škrábance. korekce, retuše...)
A kutilmile - nelituju tě
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Lepší aparáty jako Pentax, Mamiya a podobné si poradí i s 220 bez pásu. Ta 220 bývala delší (=tenčí, víc se toho navinulo na špulku).
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Je ale zas dobré tu výhodu (=snímek "zdarma") využít; třeba když fotíš západ slunce, dramaticky se měnící oblohu a tak. Tam se vyplatí udělat víc fotek a pak si vybrat. Nebo na něco použít sériové snímání, kdy ti to udělá pět fotek do vteřiny.
https://aukro.cz/skener-canon-canoscan- ... 6982072244
Edit: tak už jsem zjistil z exifu, co to bylo za skener: HP Scanjet 8200. HP se tedy vyhni. Ale to už snad asi všichni děláme.
No, ono půjde asi většinou o takové ty fotky, kde fotíš někoho a ne něco. A ti lidi z mládí jsou už dávno fuč. Buď už zemřeli nebo jsou někde jinde a hlavně, když se asi 40 let neobjevili v kontaktu, tak to pro nikoho nemá smysl. Jediné, co asi zůstane, tak snímky rodiny a ty asi dám na PC. Vidí to na fotkách z digitálu. Taky se na to ćlověk kouká občas a druzí i zapomínají, že něco takového existuje.Osmdesat píše:Jinak jestli chystáš čistku ve svém negativním archívu, tak pokud tam máš snímky měst, ulic, domů a j. reálií, určitě bych měl zájem. Jsme víceméně krajani (pocházím z Přerova), takže historické záběry těchto lokací mě zajímají.