Talisman 308U
Moderátor: Moderátoři
Talisman 308U
Dík za případné odpovědi...
Elektrolytické a blokové kondenzátory
Svitkové kondenzátory
Achab: Díky za odkazy. Tady o těch opravách jsem si už něco našel - aby to vypadalo jako původní součástka. Nicméně mi to krom elektrolitů bohužel moc nepomůže.
Krom elektrolitu, který je tam teda jen jeden dvojitý (už vím jak ho "opravit"), by to měly být svitkové kondíky MKT. Jsou nějak zásadní ty napětí na 1000V?
Rádio má kostru galvanicky spojenou se sítí, bez jakékoli indukčnosti "cestou". Nespoléhej na to, že to elektrolyte "sežerou". I na inndukčnostejm jako primár výstupního trafa, můžou impulsní průběhy vyvolat napěťové špičky, jakkoli zapojení vypadá nezákeřně.
Microlan tě ale upozornil právě na to, že právě ta ořehlednost a jednoduchost zapojení klame a může překvapit, třeba už tím, že jednou máš na kostře ostrou fázi, a podruhé ne, podle toho, jak zasuneš vidlici do zásuvky. Nejjistější bylo při opravách napoájet přístroje řady ###U přes bezpečnostní oddělovací trafo, pak se dalo šasi uzemnit přímo, a ne přes C45, který uzemňuje jen vf proudy, ne však síťový kmitočet.
Další záludností bývá svod v C40 (před ním asi +40 V, za ním kolem -7,5 V proti kostře.
S jádry cívek nehýbej, leda bys musel měnit některý z kondenzátorů u nich. Ty laděné obvody obvykle desítky let nepotřebují doladit.
A žárovičky 6,3 V / 300 mA slouží jako pojistky.
Nejspíš jsem ještě něco zapomněl, ale to hlavní tu máš.
V principu šlo o to, že se kondenzátor vezme do ruky a sondou se dotkne jednoho a pak druhého vývodu. Ten, na kterém se nakmitá větší amplituda, je vnější fólie. Možná je to někde tady na ebastlírně a třeba si někdo i vzpomene a doplní ti to sem.
Co se pak týká toho "nebezpečí" u šasi rádia, tak o tom vím... Proto mám na konci klasickou 3 pin zásuvku aby byl nulák na "kostře". Nicméně nejde zaručit, jestli jsou tak i všechny zásuvky v baráku... Už jsem jich musel několik předělat. No a o nových "rozdvojkách" snad nemá cenu ani mluvit...
Jak budu mít součástky, tak pak nafotím ty "repase" a přidám sem fotky. Třeba to pak pomůže někomu dalšímu...
- radioelectrum
- radioelectrum