Vlhkoměr pro ovládání odvětrání garáže
Moderátor: Moderátoři
Vlhkoměr pro ovládání odvětrání garáže
Zvažuji okopání letitých omítek a natažení nějaké sanační. Budu tam stejně cpát EZS a předělávat elektro, tak bych možná přidal i nějaký řízený ventoš, který by mohl pomoct vyvětrat po zaparkování a hlídat vlhkost. SSR pro samotnou aktivaci ventoše je jednoduché. Čím ale hlídat vlhkost - ideálně komparovat s venkovní, ať neběží naprázdno nebo netahá vlhkost dovnitř?
Jednoduchý ventoš se single čidlem existuje a není zase taková raketa
V garáži bude i nějaký drobný ponk a motorka. Tomu by vlhkost škodila celkem dost.Řešil někdo z vás něco podobného, nebo je to naprostá zbytečnost?
- Artaban001
Ideálně mechanický, aby to nežralo po většinu času (nečinnosti) elektriku. Pamatuji na střední krásný vlasový s kontaktem na druhé rafice
Tohle se už asi nedělá.. Ale základní model nabízí i GME
- Artaban001
Jak to děláš v autě, když venku prší a vevnitř je takové "vlhko", že se zamlží okna? Já je tedy utřu a potom spustím klimu bez chlazení, co tu vlhkost zevnitř auta vysaje. Přechodné otevření okna nic neřeší, protože se dovnitř dostane opět ta vlhkost a až ho zavřeš, tak se zase mlží. Po odsátí vlhkosti klimou samozřejmě pomáhá topení, které v tu dobu už funguje.
Jezdit do garáže s autem, kde je na střeše sníh, tak to řeší po rozmrznutí jen vyjetí toho auta ven a vytření vody a vjezd zpět. Párkrát jsem si to vyzkoušel a je lepší auto nechat odstát ať to venku okape a očistit než ho strčíš do garáže.
V garáži jsem si dal na vrata polystyren a je to krásně tepelně izolované i na tu práci uvnitř. V létě proti horku z rozpálených vrat od slunka od jedné do osmi odpoledne a v zimě zase proti chladnu.
Vrata jsou taky zatepleny polystyrenem. Pokud to bude v mých silách, auto před najetím do garáže zbavím zbytečného sněhu a vody.
Proto sem taky chtěl komparovat venkovní vlhkost proti vnitřní, abych nenechal zbytečně tahat vodu dovnitř. Bude to problém hlavně zimních měsíců, kdy venku ten vzduch je suchý dost. V létě to bude spíš vyjímečně, že by auto bylo tak mokry.
Nejezdím denně, takže se jedná spíš o vyjetí několikrát do měsíce...
Střecha je tam asi prkna, zevnitř nataženo omítkou a nahoře nějaký šindel. Bude to min 25-30 let staré. Teď je tam nějaké lino, super na údržbu a vymetení bordela / vody.
Vrata mám s 2 cm polystyrenem a střecha je pouze prkenná s IPOu a vlnitým plechem, ale mám tam tzv. 60 cm půdu, zbylé 3 stěny sousedí s dalšími garážemi. Podlaha je litý beton a jediné co bylo za 50 let vyměněno jsou vrata, ale ty nejsou absolutně těsné, takže vlhkost uvnitř bude stejná jako venku.
V garáži mám klasické potřeby, akorát tam nenechávám žádný aku vercajk, ten mám doma. Takže stojanová vrtačka, kotoučová bruska, kompresor, nabíječka, rádio atd. jsou tam hromadu let stále a nikdy nic vlhkem neselhalo ani v mrazech. Baterku nabíjím přímo v autě hlavně v zimě (zrovna předevčírem), protože do práce to mám pouze 5 km.
Chci naznačit, že pokud není garáž úplně těsná a vytápěná, tak vlhkost bude stejná s okolím. A jak už napsal p32, tak to nevyřeší žádný ventilátor, protože odněkud musí nasávat, žádný podtlak v garáži nevznikne.
Není to špatný nápad, ale má to několik úskalí. Musel by jsi to řídit něčím chytřejším, co by hlídalo rosný bod. Např běžná letní teplota 25° a 50% RH, když takový vzduch foukneš do zastíněné garáže kde máš třeba jen 17° tak už ti to začne kondenzovat. V zimě by to fungovalo lépe z hlediska vlhkosti, ale zase si to budeš zbytečně ochlazovat.
Ale stala se mi jedna mrzutost, když byl velkej mráz, tak mi přimrzly sklopný vrata (co vyjíždí vodorovně ke stropu) k podlaze. Ta vytékající voda začala postupně dělat pod vratama takovou ledovou hráz až to přimrzlo. Vrata jsme malinko podložili, s mezerou 5 mm to už nikdy znova neudělalo.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!