NZC 431
Moderátor: Moderátoři
- jardafiala
NZC 431
nezabýval se někdo pokusem o odhlučnění šasi? Dostal se mi do rukou gramofon který evidentně téměř nebyl provozován, udělal jsem potřebnou údržbu a jediné co mi trochu vadí je poměrně velký hluk který je slyšet po položení přenosky na desku. Řemínek je po výměně, tlumicí gumičky uchycení motoru jsou měkké a nepopraskané. Není to od trafa, je to jasně od motoru. Mám v úmyslu časem vyzkoušet krokový motor (ze scanneru) s 200 kroky na otáčku a chci vyzkoušet i stejnosměrný motor. Má to smysl, zkoušel to někdo a vede to vůbec někam? Nebo je to slepá ulička?
Dík za náměty. J.F.
použití krokového motoru s 200 kroky na otáčku je krok zpátky.
S kolegou jsme před dvěma roky stavěli vlastní gramec (já ho eště nedostavěl
Největší vliv na odstranění hluku mělo ale použití ložiska talíře s keramickou kuličkou na dně.
Stapl
- jardafiala
A kutilmile - nelituju tě
Pohon talíře jsme taky chtěli zkusit udělat jakoby bokem, ale nakonec z toho sešlo.
Ten má být oproti motorům SMR mnohem tišší, záběrový moment údajně dostačuje. Měkkým spínáním motorku má být hluk odstraněn až do té míry, že motorek mohl být upevněn jen přes gumové silentbločky /z gumových průchodek a trubiček/ přímo k šasi.
Ale nevzpomenu si, ve kterém to je ročníku a hlavně jsem to sám nikdy nezkoušel, je to jen námět.
Bylo tam okolo toho popsáno dost poznatků, hlavně okolo řízení a hluku jím způsobovaného, tak by to snad mohlo být užitečné.
Nebo zkusit sehnat vrak první verze NC440 s vf řízeným motorem Philips. Ten je slyšet až asi 3cm od ucha, že běží.
- jardafiala
Kdysi jsme na řemínek používali modelářskou šedou gumu 2x2 mm. Byl sice opruz jí sbrousit konce tak šikmo, aby tvořily co největší lepenou plochu a Alkapren to podržel, když se spoj nechal týden zatížený. Ta guma odpružila i krokování motorku SMR300, i když byl napájený nesinusovým průběhem z Jágrova střídače (viz [url=http://www.jarda-hill.eu/zaloha_ftp/iHifi77-83_vyber_BTC.zip[/url] číslo 4/81).
Těžko dnes sehnat SMZ375 bez vůle v ložiskách. Za posledních 30 let, ať už to byl 375 nebo 375R, hlučely všechny. To už ty SMR300 do Alfiho napájené sinusem jsou tišší.
Nejtišší je ale motorek z toploader videa Schneider, dokonce u z mechaniky Fox od Philipse. Ty jsou dobře vyvážené, takže nad asi 900 ot./min. vibrace minimální. Potíž je snad jen v tom velkém převodovém poměru a krátkém opásání řemeničky motorku, na to je vhodnější plochý řemínek.
Ještě jsem zaznamenal pokus pohánět talíř přes řemínek capstan motorem z videa, ale ten bývá nejtišší mezi 2 a 8 ot./s., to vychází převodový poměr asi 1:4. Pokus skončil kvůli prostorovému problému - nevešlo se to do prostoru mezi subtalíř a vnější prstenec talíře. Ale u gramofonu s bezokrajovým talířem by to snad ještě za pokus stálo.
- jardafiala