oprava hydraulického heveru na auto

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sr71

oprava hydraulického heveru na auto

#1 Příspěvek od sr71 »

Mám takovýto hever ale při pumpování se pístnice vysune jen malý kousek a pak už se pumpuje naprázdno. Je možné že je v něm málo oleje? Zabýval jste se tímhle někdo? Jak se to při dolití oleje odvzdušňuje? Při pohledu zvrchu je tam šroub kterým by to asi šlo dolít ale co oovzdušnění? Zkoušel jsem ten šroub vyšroubovat a je pod ním pružina která se při dotažení šroubu stlačí - proč?
Přílohy
hev.jpg
hev.jpg
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Hubert_79 »

Kam by se ten olej poděl? Já bych do toho moc nevrtal a když, tak bych tomu pak stejně nevěřil.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Kvicala_r

#3 Příspěvek od Kvicala_r »

Jestli je pod šroubem pružina, není to spíš pojišťovák na nastavení tlaku? Utekl Ti ten olej ven? Pokud ne, nic bych tam asi nedoléval...
misocko

#4 Příspěvek od misocko »

takze zatial ste tu traja ktory nevedia ako to funguje
jeden zadavatel a dvaja reaguju :lol: :lol:
kludnej to pri stlacenej polohe dolej dopna , nemas co pokazit. To co si nasiel bude zrejme bezpecnostny ventil.
mala by atm by este zvecsa gumova zatka (asi nenapadna) cez ktoru sa to plni a aj sa tam cez nu dostava vzduch. predsalen sa olej pri pumpovani premiestnuje z nadrze (tvorenej extra obalom samotneho valca) do samotneho valca , pred piest.
takze zatlacit nadoraz, najst zatku, naplnit.
sr71

#5 Příspěvek od sr71 »

Přestával fungovat postupně, moc jsem se tím nezabýval protože mám k dispozici i jiný hever, teď mě tak napadlo že se na to podívám. Je ale vidět v okolí toho mechanismu že z toho olej asi sákl (mastnota s nalepeným prachem)
sr71

#6 Příspěvek od sr71 »

ještě mě napadlo že byl ten hever prakticky vždy skladován na výšku - může to nějak vadit?
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Vadit by to nemělo, těsnění by to měly udržet - akorát jestli byl při skladování otočenej zrovna tím malým odvzdušňovacím/zavzdušňovacím otvůrkem klidový nádržky na olej směrem dolů, mohlo se stát, že skrz ni olej postupně vysáknul. Každopádně - pořádně to prohlídni, veškerou mastnou černou špínu (prach se šmírem) vyškrábej a vytři a pohledej plnicí víčko - jak píšu, bude mít buď otvůrek, kterej je v klidu av horizontální poloze vždycky nad hladinou oleje, nebo má takový osazení na obvodu víčka, že dovoluje měnit objem vzduchu nad hladinou v zásobní nádobě. Nalej tam hydrauliku, v podstatě je jedno jakou, v tomhle případě se nemusí koukat na tepelnou odolnost - a leje se do plna, pak se víčko zavře a hever se několikrát napumpuje "kam až to de" a zase se spustí dolů. Někdy uteče oleje tolik, že první nalití plný zásobní nádržky nestačí ani na naplnění celýho hydraulickýho traktu v klidový poloze, takže hever se ti povede vypumpovat jen částečně, pak se zase "páka propadne" a ztratí odpor a rameno se přestane zvedat, i když pumpuješ dál - to se pak musí zase spustit dolů a nalejt další olej - a znovu pumpovat. Opakovat potřeba klidně i několikrát - dokud není možný rameno zvednout až na doraz jako u novýho a po zpětným spuštění není zásobní nádobka skoro plná (malej vzduchovej polštářek nad hladinou = cca 1cm místa je nutnej pro možnost tepelný dilatace oleje). O odvzdušnění se nestarej, rozdíl mezi hustotou vzduchu a oleje se postará o dostatečně rychlý vytlačení bublin z celýho systému - je to jako paleťák, taky když ti začne utíkat olej, stačí jen dolívat a bubliny se dočasně vždycky vytlačí samy.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Otazne je, kam zmizol vsetok ten olej?
pepik9

#9 Příspěvek od pepik9 »

EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

rnbw píše:Otazne je, kam zmizol vsetok ten olej?
Vono ho tam moc není - obvykle tak litr maximálně, daleko častějc ještě míň. A hydraulika se dobře vsakuje, jestli tekla ven několik let, prostě se po těch postupně sáknoucích kapkách zaprášila a zametla do bordelu na podlaze, vsákla do betonu podlahy a tak podobně. Na silnicích taky denně "ukápne" z projíždějících aut spousta litrů maziv - a nikde krom míst kde opravdu na jeden flek vycáknul litr a víc naráz nikde nepoznáš, že z aut někde něco odkvapkává. Nejlíp to je vidět na parkovištích u supermarketů - tmavší fleky pod místem, kde obvykle auta parkujou motorem a řízením, jinak je všude "čisto" - a že všude jinde na celým povrchu parkoviště je "šlupička" rozcákanejch ropnejch produktů poznáš až když vezmeš flexu, diamantovej kotouč a odbrousíš půlcenťákovou vrstvu od povrchu. Prostě "se to ztratí".
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Sandal

#11 Příspěvek od Sandal »

Dolít olej, vypumpovat hever až nahoru, povolit šroub pro spuštění heveru. To opakuj asi 3x a máš odvzdušněno. Jo a ten olej dolejvej jen když je hever dole, jinak ti nádržka přeteče.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Mám doma tři , jsou spolehlivé . Číňanovi mohl na lince olej dojít , nebo nestíhal . Nemáš co odvzdušňovat , dolej a je .
sr71

#13 Příspěvek od sr71 »

Ok, seženu trochu hydraulického oleje a zkusím doplnit, nalévací gumovou zátku jsem našel (je zakrytá plechovým krytem takže jsem ji na první pohled neviděl). A jakou funkci tam má ten speciální šroub s O-kroužkem pod kterým je pružina?
Přílohy
hever 4.jpg
hever     4.jpg
hever 3.jpg
hever     3.jpg
hever 2.jpg
hever     2.jpg
hever 1.jpg
hever     1.jpg
Rellik

#14 Příspěvek od Rellik »

S tou pružinkou by měl být přepouštěcí ventil, pokud překročíš nosnost heveru - bude přepouštět olej zpět do výchozího bodu ("nádržky")... Jinak olej dolej při spuštěném heveru, odvzdušnění by nemělo být potřeba...
robo

#15 Příspěvek od robo »

Jeden podobný vozím v autě a ne vždy v poloze na kolečkách. Když jsem ho prvně chtěl použít tak šel taky jen kousek nahoru. Použil jsem postup co radí Sandal a hever je ok. Asi se šetřilo s hydraulickým olejem při výrobě a trochu tomu pomohlo i to že nebyl stabilně v poloze na kolečkách. Ale určitě nikde nic nevyteklo.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“