Schéma na udržovací nabíječku
Moderátor: Moderátoři
- hajeklubos
možná Vám svým příspěvkem hodím do vlákna vidle. Nabíjet autobaterku v autě, připojenou na elektroniku auta,které málo jezdí trvalým proudem a ještě k tomu připojenou na síť je podle mého názoru málčikovstvo. Pokud ta, která starší baterie vykazuje 24h po nabíjení pořádnou nabíječkou, tedy železo a měď, při zátěži na 5s proudem cca 300A napětí menší než 9V, je baterie zralá na výměnu. Když málo jezdím, stačí na podzim a na jaře nabít baterii „na budíky“ tedy kontrolovat při nabíjení proud,napětí a dodané ampérhodiny. To tedy nabíječkou z Lídlu nepůjde. Baterka musí udržet dostatek energie na tento zimní provoz. Když nedrží, bohužel tedy vyměnit. To je můj názor.
Luboš
-
petrfilipi
- jardafiala
A kutilmile - nelituju tě
Tady mas za kilo zmineny modul. Pripojis nejaky adapter a mas klid. Baterii ti nejdriv nabije na 14,8V a pote bude udrzovat na 13,5V. A nepotrebujes zadnou med, zelezo, zarovky, kontroly...
Jo - než přes ten "nejaky adapter" přijde ze sítě špička a odpálí polovinu elektiky v autě. Radši poctivý měkký málo sycený "trafo na železe", protože to se zároveň bezproblémově dá učunit i jako bezpečnostní oddělovací pro 4kV oddělení, protože přes ten "nějakej adaptér" by taky mohla kostra auta bejt vodivě spojená se sítí - obzvlášť na venek a k autu a pro obsluhu ženskou bych danou věc řešil ultrasichrbombenfest, aby si obsluha jo neměla "na co šáhnout", i kdyby to prase připojovalo rypákem.termit256 píše:...
Tady mas za kilo zmineny modul. Pripojis nejaky adapter a mas klid. ...
A kutilmile - nelituju tě
- hajeklubos
já jsem ten poslední, kdo první problém s baterií řeší její výměnou. Já nabíjím, vybíjím a regeneruji. Když už se rozhodneš trénovat baterii, která je za zenitem, bylo by možná vhodné připomenout něco co se velmi podceňuje. O ochraně před přepětím a použití vhodného trafa psal EKKAR. To je základ. Viděl jsem několik baterek, které přestaly brát proud z nabíječky, byly v podstatě přerušené.Nemůžeš se spolehnout, že tvoje stará unavená baterka vždy tvou nabíječku zatíží aby napětí neletělo nahoru. Může to potkat právě tebe. Tak,že. Žádné seriové kondenzátory v primeru. Žádné zdroje proudu. Změřit kolik dává tvůj nabíjecí systém naprázdno s připojeným kondenzátorem cca 100mikro na 100V. Možná se budeš divit co naměříš. Omezit! Za strop bych považoval 18V. Já bych to s připojenou elektronikou vůbec nepřipojoval na síť, jsem pouze opatrnější, celé to bude týdny viset na síti, hlavně na vsi, kde je venkovní vedení a může fláknout do trafa. Cena připojené elektroniky auta je větší než cena tvé staré baterie. Než mě začnete nadávat, tak se zamyslete jestli na tom něco není.
Ještě dodávám, že unavená baterka sundaná s nabíječky, startér patrně roztočí ale z výletu se také nemusíš vrátit. To na okraj.
Luboš
hajeklubos píše:...unavená baterka sundaná s nabíječky, startér patrně roztočí ale z výletu se také nemusíš vrátit...
Mně se stalo, že jsem v autě měl baterku asi osm let, již rok předtím mi v servisu říkali, že ta baterka už přesluhuje.
To jsem jel na týden na rekreaci někam dál, všechno v pohodě, přijel jsem domů. Pak jsem ten den jel do jednoho qelbu a z qelbu jsem se vrátil na odtahovce. Spravila to nová baterka.
U auta co jsem s ním jezdil předtím se baterka pomalu loučila, že nějakou dobu ještě pomáhala ta dobíječka, když jsem auto ráno tahal z garáže a pak celý den ta baterka fungovala.
Tahle odešla a ani se nerozloučila, pochybuji, že by jí nějaké občerstvování do kondice dostalo.
Vlivem spínacích dějů, se sice na síti objevují přepěťové špičky, třeba i přes 1 kV. Ale ty bývají úzké, mají nízkou energii, a po průchodu indukčností trafa, jsou značně utlumeny. Co projde, pohltí akumulátor na svém vnitřním odporu. Pokud tyto špičky neničí elektrospotřebiče a elektroniku v domácnosti, jistě není důvod, aby tak činily v autě, po galvanickém oddělení elektroinstalace a spotřebičů auta od sítě!
Dalším problémem starých Pb aku, může být i jejich konstrukce. Spoje mezi elektrodami za provozu časem též degradují. Z elektrod se uvolňuje aktivní hmota a spolu s postupující sulfatací, se tím snižuje jejich aktivní povrch. Postupně stoupá vnitřní odpor článků. Obrovské proudy při startování motoru, na vnitřním odporu aku generují teplo. Elektrolyt se při startu místně, přímo mezi deskami prudce ohřívá, vaří, místně klesá jeho hustota, začíná jeho cirkulace v článku. Elektrody vznikajícím teplem dilatují, atd…