Baterie LiFePO4
Moderátor: Moderátoři
Baterie LiFePO4
No asi známá značka a asi i cenově dostupnější mi vychází toto: https://www.bch-battery.cz/Victron-Energy-c44_652_2.htm
PeteBurns píše:Čo znamená, že nie je ľudová? Bavme sa konkrétneJa som platil za 100Ah čo kus to 500€ - z nej ale je možné využiť plnú kapacitu, čo pri olovených nehrozí, tam je odporúčané minimum polovica, takže sa aspoň kapacitne dá porovnať s 200Ah olovom - nože sem daj cenu na porovnanie, či je to až o toľko lacnejšie
O váhe a rozmeroch taktne pomlčíme, aby to nebol taký šok
Potom môžeme porovnať ich životnosti a tým pádom priame náklady na využiteľnú energiu počas všetkých využiteľných cykloch, vtedy sa ukáže, čo koľko naozaj stojí
http://shop.mypower.cz/akumulator-clanek-lifepo4-catl-120ah-3-2v-4014
Do motocyklu jsem si postavil baterku z 12-ti článků 26650 LifePo4 a ta stará, původní nechce umřít, už táhne třináctý rok a nastartuje jednoválec 660 cm³ i v mrazu, tak tu novou vozím už asi dva roky pro jistotu s sebou.
_luky_ píše:Kdo říká, že je LiFePO drahý?
http://shop.mypower.cz/akumulator-clanek-lifepo4-catl-120ah-3-2v-4014
Tady je něco podobného
https://www.lithiumbat.cz/lifepo4-clank ... 00399.html
Maxipes_ píše:Z těch článků by se dala postavit baterka do auta, která by měla přežít několik aut, rozměry jsou akorát.
Do motocyklu jsem si postavil baterku z 12-ti článků 26650 LifePo4 a ta stará, původní nechce umřít, už táhne třináctý rok a nastartuje jednoválec 660 cm³ i v mrazu, tak tu novou vozím už asi dva roky pro jistotu s sebou.
Nevim, jestli je dobry napad nabijet LiFePO ve stejnym rezimu jako olovo...
- hrozí požár až exploze při mechanickým narušení vnějšího obalu článku například proražením při dopravní nehodě;
- dtto hrozí při překročení maximálního nabíjecího napětí, tzn. včecky baterie se MUSEJÍ při nabíjení balancovat;
- ztrácejí okamžitě a výrazně životnost (počet cyklů uskutečnitelnejch až do poklesu kapacity na 80% nominální), pokud dojde i k jednorázovýmu vybití pod 30% nominální kapacity a to i pokud se ihned po odpojení vybíjení začnou znovu nabíjet = aby se to nestávalo, MUSEJÍ mít ochranu proti hlubokýmu vybití;
- už jsou v přípravě předpisy, podle kterejch se budou muset všecky vozidla vybavený jakýmkoliv elektrickým zdrojem obsahujícím alkalický kovy označovat speciálníma symbolama pro případ havárie a požáru, aby bylo možný je snadno identifikovat a tím i rychle a efektivně hasit;
- lithium je na Kouli poměrně zřídka dostupný pro rentabilní těžbu a jeho rentabilně vytěžitelný zásoby při nárůstu spotřeby kvůli elektromobilitě a podobným krávovinám se budou vyčerpávat s exponenciálním nárůstem = bude narůstat jeho cena;
- recyklace starejch lithiovejch baterií je několikanásobně náročnější a ekologicky nebezpečnější, než recyklace akumulátorů používajících starší technologie = porostou ceny i za recyklaci lithiovýho odpadu.
A včil ogaři mudrujte, co je ve výsledku lacinější a při opravdu masovým použití bude environmentálně přívětivější, jestli to proklínaný olovo, nebo celý posraný a protěžovaný líthium ...
A kutilmile - nelituju tě
Vydrží několikanásobně víc cyklů než LiPolky, možná i víc než LiIonky. Nejstarší mám 10 let a kapacita je stýle kolem 85% deklarovaný.
Jednu se mi podařilo prorazit a nic se na rozdíl od LiPolek nedělo.
Jen se musí ohlídat maximální a minimální napětí článku, pak jsou do odběru cca 5C skoro věčný. Když se drbou nad asi 30C, tak jim rychleji roste vnitřní odpor než na malý odběry. Dají špičky až 60C. Blbý je, že v malých kapacitách v LiFe moc typů na výběr není, pouze 1,4 a 2,5 Ah ve válcovým provedení.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Mezi lety s vrtulníkem to je akorát tak ideální pauza, ať se přestanou klepat ruce
- LiFePO nehoří nikdy. (neplést s Li-ion)
- nelze vyměnit olovo za Lithium bez úpravy/výměny nabíjení a pod. (někdy to lze provozovat podle charakteristiky pro GEL, ale člověk musí dobře vědět, co dělá)
- naprosto zásadní je použít BMS (battery monitoring system) s balancováním. Lithium se velmi snadno zničí přebitím i podbitím. Ne, ani články z jedné šarže nelze provozovat bez BMS s balancováním.
- LiFePO lze porovnávat s olovo-GEL. A pokud to Lithium stojí 6k + 2k BMS a vydrží 1000-2000 cyklů a GEL 120Ah stojí 8k a vydží 300cyklů, co je "ekonomičtější"?