Solární sestava k ohřevu vody, princip optimalizéru.

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kremik

#31 Příspěvek od Kremik »

Nevidím důvod, proč by se to bez programování neobešlo. Panely mají určitou výstupní charakteristiku a to je všechno. Nějaké "očuchávání" se na výtěžnosti projeví jen málo. To už je pak jen o soutěživosti, komu se podaří vytáhnout desetinku % navíc.
Olchor

#32 Příspěvek od Olchor »

Bod optima se mění s teplotou o cca 0,35%/K Na přímém slunci v létě má panel klidně 70°C, v zimě bude i pod nulou. Takže napětí pro optimum se s teplotou změní i o 30%, výkon zrovna tak. Je změřené, že bez MPPT ( jen s optimalizátorem) dají panely ročně o cca 15% míň. Je na každém, jestli tohle zlepšení výnosu stojí za investici.
Kremik

#33 Příspěvek od Kremik »

A jaký rozdíl je v tom, jestli panely dávají méně protože jsou horké, nebo méně svítí? V obou případech z nich dostaneš největší výkon když napětí na nich trošku ponížíš.
Nebo jinak. V případě, který jsem popsal není bod optima konstantní, ale mění se s osvětlením i teplotou. Jak moc myslíš, že se bude lišit od bodu nalezeného "digitálním" MPPT. Já myslím, že moc ne.
Olchor

#34 Příspěvek od Olchor »

Těch 15% jsou natvrdo změřená data. Nějakou dobu jsem spolupracoval s firmou, která se vývojem a instalací FV zabývá.
Aby optimalizátor bez MPPT vůbec fungoval, musíš nastavit prac. bod na letní provoz, tedy menší napětí. Pak ale hodně ztrácíš při polosvitu a zimním provozu, kdy je energie nejcennější. Myslíš, že se drahé MPPT instalují jen tak z plezíru?
Navíc se optimální bod mění s časem stárnutím a vnitřními chybami panelu. Takže občas je nutné optimum přenastavit. MPPT to udělá sám.
Kremik

#35 Příspěvek od Kremik »

Jenže ty pořád píšeš cosi o jednom pracovním bodu, já ne. Já píšu o analogovém MPPT.
Ano, že se stárnutím parametry postupně mění, s tím souhlasím. Ale co je to pro elektronika jednou za pár let si nastavení upřesnit :wink:
Dobře, popíšu ti to.
Změříš si chárku panelu když pořádně svítí a jede na max a pak když se začíná stmívat a dává kolem 1/30 výkonu. Zjistíš koncové optimální body a MPPT si nastavíš tak, aby se pohyboval po přímce dané těmito body. Bod k diskuzi je ten, zda ta křivka má být lineární nebo jiná. Dle mého se to od toho tvého digitálního MPPT moc odlišovat nebude.
Olchor

#36 Příspěvek od Olchor »

Jenže to nebere v úvahu podstatnou změnu vlivem teploty. Asi by se dala zavést ještě zpětná vazba ze snímače teploty panelů, ale je to další komplikace.
Kremik

#37 Příspěvek od Kremik »

A jaký je teda ten rozdíl v tom, když panely dávají méně kvůli slabšímu osvětlení nebo teplotě? Není to jedno?
Předpokládám, že napětí dobře osvětleného, ale rozehřátého panelu bude tvrdší oproti panelu který bude produkovat tentýž výkon, ale v režimu chladný, jen o něco méně osvětlený.
Prakticky jsem si to ale zatím neověřoval.
Olchor

#38 Příspěvek od Olchor »

Náhradní schema panelu je dioda v propustném směru, napájená zdrojem konstantního proudu, závislého na osvitu. Při stejném osvitu bude proud optimálního bodu prakticky nezávislý na teplotě, ale bude se měnit napětí o těch cca -0,35%/K.
Kremik

#39 Příspěvek od Kremik »

K té diodě bych ještě přidal rezistor, jehož vodivost se během života panelu zvětšuje.
"Proud optimálního bodu" nějak nepobírám :D
Ano, aby tou diodou netekl proud který si sama vyrobí, musí se jít s napětím o něco níž, kdy už přestává být otevřená. Takže je panel "tvrdší".
Tedy teplotní korekci by to chtělo...
Asi si někdy pohraju.
Olchor

#40 Příspěvek od Olchor »

Kremik píše:"Proud optimálního bodu" nějak nepobírám :D

Optimální bod je bod max. výkonu = proud x napětí
Když pojedu po V-A chrakteristice, proud se ze začátu moc nemění, ale v koleně začne klesat ale zároveň prudce roste napětí. Tam někde je opt. bod, má o něco menší proud než je zkratový.
Kremik

#41 Příspěvek od Kremik »

Optimální bod pobírám :-)
kunc75

#42 Příspěvek od kunc75 »

Chtěl jsem se vrátit k tématu. Zvažuju realizaci svépomocí, ale zároveň bych uvítal nějakou sadu. Aktuálně jsem narazil na tohle: https://www.eshopelektronika.cz/detail/fotovoltaicke-panely/solarni-system-na-ohrev-vody-fotovoltaikou-tuv/solarni-system-na-ohrev-vody-fotovoltaikou-tuvfv-m8-komplet-sada-na-strechu-8-panelu-204-k plus k tomu ohřívač vody Dražice OKCE S 300. Můžete uvést vaše zkušenosti, názory, doporučení...
kunc75

#43 Příspěvek od kunc75 »

Tak jsem se do toho pustil svépomocí. 6 x Longi LR4-72HPH-455M a OKC 300 NTR/BP plus TPK 210-12/2,2 kW. Zkušební provoz - topné těleso přímo na šest panelů ve stringu. Budu pokračovat nějakým přizpůsobením, regulací a měřením, ale už teď můžu říct, že při současných cenách energií to začíná dávat smysl.
p32

#44 Příspěvek od p32 »

A jaké máš ty současné ceny energií? Na ohřev teplé vody to je vždy dobré.
kunc75

#45 Příspěvek od kunc75 »

Elektřina 6299 Kč/MWh, Plyn 2647 Kč/MWh
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“