Baterie LiFePO4
Moderátor: Moderátoři
PixelOrgy píše:Maxipes_ píše:Z těch článků by se dala postavit baterka do auta, která by měla přežít několik aut, rozměry jsou akorát.
Nevim, jestli je dobry napad nabijet LiFePO ve stejnym rezimu jako olovo...
Z jakého důvodu to nevíš?, co by mělo vadit LifePo4 článkům při nabíjení konstantním napětím 3,6 V na článek s omezením proudu?, u čtyřčlánku je to 14.4 V a po nabití článků klesne proud na nulu, to jsem nikde nevyčetl, to mám vyzkoušeno a změřeno. Balancérem se nic nepokazí, ale jak tady píšou modeláři, tak není nutný u kvalitních článků stejného data výroby, zvlášť při použití jako startovací baterie v motorovém vozidle, kde by nemělo docházet k hlubšímu vybití při normálním používání toho vozidla.
Auta hlavně olovo nabíjejí v režimu konstantní napětí, limitovanej proud (14,4-14,5V a proudu kolik dá alternátor s odečtením okamžitý spotřeby všeho co ve vozidle je aktuálně zapnutý), napětí se začne snižovat až v momentě, kdy alternátor nestačí při danejch otáčkách a buzení dodat tolik proudu. Do tý doby se do baterky valí "co se vleze". A jak baterka dosáhne nastavenýho napětí, sama omezí další proud, protože se vyrovnají napětí zdroje a její vlastní svorkový napětí.PixelOrgy píše:Jedna z veci bude “udrzovaci” napeti, ktery se LiFe libit nebude. Nabijeni olova v aute tusim nabijeci napeti neodpojuje a “dobiji” porad.. Mozna uz to v novych autech funguje jinak...
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě
Zatímco články využívající LiFePO4 mají nižší napětí a energetickou hustotu v porovnání s obvyklými LiCoO2 Lithium-iontovými akumulátory, tato nevýhoda je časem vykompenzována pomalejším snižováním maximální kapacity. Uvádí se, že LiFePO4 článek má už po roce v užívání zhruba stejnou energetickou hustotu jako obvyklý LiCoO2 Lithium-iontový akumulátor........
V autě mám Samsung SDI 94Ah kde uvádějí při správném použití minimálně 3200, typicky 4600 cyklů bez poklesu kapacity pod 80% . A proto se celý blok vytápí nebo klimatizuje podle potřeby.
BOBOBO kdo chce opičku musí mít na banány