hlídač maximálního DC proudu
Moderátor: Moderátoři
- jarmilerik
Poznámka konstrukční, v blízkosti ACS712 by neměly vést vodiče, jejichž vlastní magnetické pole může ovlivnit činnost obvodu (tedy s větším nebo impulzním proudem), je to v nějaké aplikační poznámce.
Poslední připomínka - upravené zapojení bude pracovat v plném rozsahu pouze s jednou polaritou vstupního proudu, omezení je dáno způsobem napájení OZ. A s použitím většího zesílení se v ještě větší míře uplatní Zdeňkovy připomínky, bude důležité oddělit napájení ACS 712 a děliče R1, R2 (5V) od napájení motoru, např. použít stabilizátor 7805 a napájet z 24V.
- weed_smoker
Ty ACS asi nebudou špatný,dost lidí je používá i u modelářů,ale tam jsou ty proudy malinko jinde(třeba 20-50A).Těch LEMů je tam asi škoda,ikdyž se daj těžit ze spálenejch frekvenčáků(obvykle střelí jeden polomost a příslušný optočleny,někdy vstupní diody,ale protože polomosty a diody jsou monoblok,měnič se vyhodí a koupí novej).
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Píšou tam +-50A, +- 4V výstup, ale asi jsem po dnešku už slepej, kolik to má při těch 50A vlastně dávat? Ty 4V?
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- jarmilerik
weed_smoker píše:Asi bych zkusil nejakej bočník se zesilením úbytku a komparátorem na výstupu.Ten nastavíš tak,aby při nadproudu vypínal(místo motoru dáš třeba něco jinýho na větší proud) a hysterezi toho komparátoru tak,aby nevypínal kopancem motoru po spuštění(abys nemusel řešit ještě softstart a tak.
Ty ACS asi nebudou špatný,dost lidí je používá i u modelářů,ale tam jsou ty proudy malinko jinde(třeba 20-50A).Těch LEMů je tam asi škoda,ikdyž se daj těžit ze spálenejch frekvenčáků(obvykle střelí jeden polomost a příslušný optočleny,někdy vstupní diody,ale protože polomosty a diody jsou monoblok,měnič se vyhodí a koupí novej).
Tohle jsem měl v hlavě jako první nápad. Bočník si můžu udělat, dá se říci na míru. Mám nějaké odporové dráty, takže to by asi nebyl problém. K tomu nějakou jednoduchou elektroniku a mohl bych to zpracovávat tím analogovým vstupem. To znamená hysterezi, či změnu proudu přímo v PLC. Zkusil bys mi to nakreslit? Díky.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
První verze snímá úbytek na graetzu, slouží pro indikaci, že někde teče proud. Pro malý proudy (cca do 1A). Jen ON/OFF.
Druhá verze je s proudovým trafem, ta je jen pro AC, i pro velký proudy.
Třetí verze je s ACS (hall), ta se dělí na verzi AC a DC. Pro malý proudy řádově stovky mA je u DC silně problematická. U AC verze problém není.
Pak zůstává samozřejmě čtvrtá možnost, to je bočník, pro malý DC proudy bych ji viděl jako ideální, pouze nemá galvanický oddělení, leda by nějakej komparátor spínal optron.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jenže jeden má z výroby DC offset cca 50mV, druhej cca 150mV. Pokud neudělám kalibraci nuly pro každej extra, tak při 5A naměřím v jednom směru třeba -3.8A, v druhým +6.2A. Linearita je OK.
To už je trošku dost. A přesně tomuhle jsem se chtěl vyhnout, aby se při hot-swapu (pojem vypnout tady neexistuje) musela dělat nějaká kalibrace nuly v terénu.
ZdenekHQ píše:Já mám navržený a otestovaný 3 verze. Na přání zákazníka. Všechno galvanicky oddělený...
Jeste existuje jedna varianta ktera by na prvni pohled nemela mit neduhy vyse uvedenych reseni. Pouzit sprosty bocnik a izolovany OZ. Vyrabeji se i modely, ktere nepotrebuji napajeni na strane mereni (maji integrovany izolovany menic). Takze pokud se budes hodne nudit, muzes vyzkouset ctvrtou variantu treba s AMC3301
https://www.lem.com/sites/default/files ... lh25np.pdf
jsou přesnější a odolnější proti rušení, měřící/zátěžový odpor je až v el. modulu.
Jinak po špatných zkušenostech s různými prodejci buď Farnell a nebo PE & ED. spol. s r.o. v Ostravě, to je autorizovaný prodejce v ČR.