Zajímavé nabídky na Aukru, Bazoši apod. 1
Moderátor: Moderátoři
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
dvorak píše:můj známý ITák mne od toho odradil, že to prý ztroskotá na řadiči, i kdyby to mechanicky šlo, tak výsledek bude stejný jako s klasickým,
No, jestli to byl "expert" jako autor tohoto článku...?
Takoví kdysi psávali texty do časopisu "Jak na počítač". To bývalo počteníčko.
dvorak píše:Že ne ? SSD zrychlí načítání dat, takže počítač (teoreticky) rychleji nabootuje a dřív spustíš program. Tím to končí, zbytek musí odřít procesor a ten žádným SSD nezrychlíš .
Windows neustale neco z disku nacita, i pri praci s programy je odezva rozhodne poznat. Je znatelny rozdil i mezi jednotlivymi SSD. Vyrobci udavaji rychlost disku pri sekvencnim cteni velkych souboru, protoze to je nejvetsi cislo. Pro beznou realitu je to ale udaj uplne khovnu, nic takoveho se pri normalni praci nedeje. Pro tebe je zajimava rychlost nahodneho cteni 4KB souboru coz se asi nejvic blizi tomu co provadi system pri bezne praci a ta je o nekolik radu nizsi.
Napriklad u pomerne slusneho disku samsung 970 co mam v tomto compu je sekvencni rychlost 3,5GB/s, ale u malych souboru jen 50MB/s. A to je sakra rozdil. V jinem compu mam SSD Intel Optane, ktery ma pameti s nejakou jinou technologii nez bezne NAND chipy a rychlost cteni malych souboru je u nej o rad vyssi nez u normalnich SSD. A pri praci je to rozhodne poznat. Odezva vseho je o poznani sviznejsi. Takze pri vyberu SSD na tohle pamatuj.
dvorak píše:Že ne ? SSD zrychlí načítání dat, takže počítač (teoreticky) rychleji nabootuje a dřív spustíš program. Tím to končí, zbytek musí odřít procesor a ten žádným SSD nezrychlíš .
Jsi zbytečně na omylu. Nejrychleji to jede samozřejmě v paměti a v CPU, když to tak porovnáváš. Na to ale ty nemáš žádný vliv pokud tam nedáš desku s lepším FSB, paměťmi a CPU. Nejpomaleji to jede stejně vždy na harddisku, ať se čte nebo zapisuje. SSD je proti HDD výrazně rychlejší jak ve čtení, tak v zápisu. Zrychluje se prostě vždy to nejpomalejší a neřeší se to nejrychlejší, protože výsledek je rychlý vždy tak, jak rychlá či pomalá je nejpomalejší část toho řetězce, což je HDD.
Logicky: pri zmene disku na SSD sa zrýchlia diskové operácie, hlavne prístupová doba. Nič viac. Žiadne iné zázračné zrýchlenie sa nekoná. Pri starších systémoch SSD disk nepôjde na svoj plný výkon, ale pôjde rýchlejšie ako klasický platňový disk.
Mimochodom, ono sú aj SSD disky na IDE.
dvorak píše:No dobře, ale pokud mám NTB se SATA a ne moderní PCLe rozhraním, tak stejně tu rychlost SSD disku nevyužiju.
Rychlost cteni malych nahodnych souboru se u beznych SSD pohybuje do cca 50MB/s a to SATA s prehledem zvladne. Sekvecni cteni (ty vysoke cisla) se pri chodu systemu nevyskytuje. Uz jsem ti to psal.