NZC 431
Moderátor: Moderátoři
S přenoskou opřenou o špalík na šasi se dají naměřit hodnoty ještě o nějaký ten decibel odlišné.
A já tak nenaměřím nic, protože špalík nemůžu postavit na šasi, není místo: šasi s talířem a přenoskou visí ve skříni. A na skříni, která není pevně spojená se subšasi, nemá smysl něco měřit, snad jen rozdíl mezi chvěním skříně a chvěním přenášeným na ložisko raménka od ložiska talíře prostřednictvím subšasi. Vzhledem k tomu, že motorek je pružně zavěšený nad dnem skříně a subšasi je zavěšené pod vrchním dílem skříně (viz ten článek), vyšel by mi z toho údaj naprosto neodpovídající tomu, co je při poslechu skutečným rušivým pozadím. A i to, do důsledků vzato, by se mělo měřit s ostře odřezanými kmitočty pod 20 Hz a nad 20 kHz, mezi nimi pak lineárně.
To se pak můžeme bavit i o dynamice, když si citlivost měření kmitočtově upravíme podle křivky DIN A, která právě gramofonům v prospektech krásně vylepšuje parametry.
Takže ano, špalíková metoda podle Pešáka je použitelná u většiny gramofonů (i u NC431), odpouští však pohonu některé další nectnosti.
Jde tedy o rozhodnutí: chci slyšet co nejvíc z původního záznamu s co nejslabším rušivým pozadím, nebo to chci nějak naměřit a utěšovat se tím, jaký to má odstup?
Každý motorek měl na starost myslím jeden směr otáčení.
Snad jsem to napsal dobře, už jsem to dost dlouho neměl na stole na opravu ...
Vašek
A kutilmile - nelituju tě
- jardafiala
Cust píše:Jde dnes koupit něco jako je SMR300, klidně tak na 10 V a nejlépe s hřídelí o průměru větším než má jehla? Tedy jde mi o synchronní motorek 2 fáze malé napětí.
Jedině zkusit něco pohledat u číňanů na Alíku atd. Tam určitě něco na výběr bude.
O českém produktu nevím. Ale před lety jsem jeden SMR300 převíjel na menší napětí, ovšem hrozný ojeb s rozebráním.
A také jsem cca dvacet pět let zpět převíjel rodičům motor na pohon talíře v mikrovlnce (tenkrát mikrovlnky ještě ve sběrných dvorech jako zdroj dílů nebyly). Navinul jsem cívku silnějším drátem a dal tam kontrolkové trafíčko TAH-2/24V, a od té doby o něm nevím, a mikrovlnka stále funguje.
Vašek