Identifikace přístrojů

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
aladin250

Identifikace přístrojů

#1 Příspěvek od aladin250 »

Dobrý den,
při úklidu sklepa jsem našel tyto dva přístroje. Bohužel se na nich nenachází žádný štítek výrobce ani nic co by se dalo vyhledat na internetu. Vůbec nemám tucha k čemu by mohli sloužit, a tak mne napadlo zeptat se hlav pomazaných.
Zařízení s označením ZK má v sobě trafo a výkonové prvky, takže by se mohlo jednat o nějaký zdroj. Obě zařízení mají na zadní straně malé piny na připojení.
Předem díky za radu.
Přílohy
Bez názvu.jpg
Bez názvu.jpg
kokun

#2 Příspěvek od kokun »

A proč fotíš z ponorky a ještě při kalné vodě?
Zkus sem hodit lepší foto :wink:
Honza - kokúň

#3 Příspěvek od MetalGod »

To vlevo bude zdroj, chybí mu pojistka primáru, ale to druhý…
Vyfoť to zezadu a ideálně i zevnitř. Nebude to ale nic, co by se dělalo ve velký sérii.
Přílohy
Kokoňovy dioptrie.jpg
Kokoňovy dioptrie.jpg
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
weed_smoker

#4 Příspěvek od weed_smoker »

Podle tý barvy,konektorů WK465xxx a vyndávacích čudlů(ty rohový) je to z pobočkový ústředny,odpovídal by tomu i popis u těch konektorů v modulu PV.
Ten ZK bude zdroj,ten PV jednoúčelový "servisní zkoušedlo".Moduly z podobný ústředny jsem těžil,jsou v tom přesný svitkáče s hodnotama mimo řadu(váleček na černym stojánku,štítek psanej na stroji,třeba 187nF/100V),mezi svitkáčema to je něco jako TR161-4/191-4 mezi odporama(jsou zelený nebo modrý a maj taky "nemožný" hodnoty i na 2-3 des.místa).
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Ten modul vlevo je hodně podobnej zdrojům v sálovým počítadle ZPA600. Ale ten vpravo netuším. Co to má zezadu za konektory? A je to osazený komplet křemíkem, nebo ještě částečně germániem?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
vicious

#6 Příspěvek od vicious »

Ja by som laicky odhadoval tiež niečo s ústredňami. Niekedy pred rokom boli podobné zariadenia na predaj na bazoši alebo aukre. Tiež tam bol podobný panelový merák a aj tie WK konektory. V inzeráte bolo uvedené, že to je z ústrední.
samec

#7 Příspěvek od samec »

přenosovy kanal, KV Kontrola Vodivosti?, KZ Kontrola Zkratu?, provoz...
žeby nejaký dálnopis?
aladin250

#8 Příspěvek od aladin250 »

Tady je foto zezadu...
Přílohy
555.jpg
555.jpg
aladin250

#9 Příspěvek od aladin250 »

...a tady snaha o detail na vnitřek.
Zejména u toho zdroje mě zaráží ty piny. Jsou stejné jako u tohohle přístroje, takže na nějakou silařinu to nevypadá a navíc je jich tam poměrně hodně.
Přílohy
666.jpg
666.jpg
vicious

#10 Příspěvek od vicious »

Mimochodom na aukre je na predaj podobný zdroj ESZ.
mojza

#11 Příspěvek od mojza »

Konstrukčně to vypadá na 70-tá léta, používaná v TESLA VÚT a Strašnice.
Yarda1

#12 Příspěvek od Yarda1 »

Na plošném spoji ze strany spojů by mohlo být nějaké označení.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
sinclair

#13 Příspěvek od sinclair »

Způsob montáže a provedení ukazuje na spojařinu, je to nějaké pomocné příslušenství buď k telefonní ústředně, nebo k zesilovačce od dálkových voleb/kabelů, takže přenosařina.
Výroba pravděpodobně TÚS /Technická ústředna spojů/, viděl jsem z jejich výroby povícero takových jednoúčelových záležitostí, převážně měřicích přístrojů. Myslím, že tam odtud pochází i řada měřicích přístrojů a přípravků, které mají v označení XN.
Ty konektory nejsou z řady WK465, jsou to dvoupólové, spojařské měřicí pozlacené konektory, používané v telefonní technice. V Kablu se k nim vyráběly i lisované, zahnuté, šedé pozlacené vidlice, s vyvedenou šedou miniaturní dvojlinkou 2x0,15.
Několik jich /2p a 4p konektorů a 2p vidlic/ mám, můžu je vyfotit, jak to vypadalo. V katalogu konstrukčních součástek jsem tyto konektory viděl ještě perspektivní pro rok 1988.
Tohleto je dnes už jen soubor užitečných součástek. Včetně toho zdroje, k ničemu konkrétnímu užitečné nebude.

P.S.:
Ten potenciometr s tou zelenou prdelkou, to je co? Má to na sobě nějaké označení? Že to neznám, asi zas nějaká specialita - není to prachotěsný drátový typ?
xy1

#14 Příspěvek od xy1 »

sinclair píše:P.S.:
Ten potenciometr s tou zelenou prdelkou, to je co? Má to na sobě nějaké označení? Že to neznám, asi zas nějaká specialita - není to prachotěsný drátový typ?

Ta "zelená prdelka" je plastový kryt na drátovém potenciometru TP 680 - nasunoval se zezadu na zapájený potenciometr. Před prachem moc nechránil, byla to spíš taková přídavná izolace.
sinclair

#15 Příspěvek od sinclair »

Napadlo mě to, ale nikde jsem ty kryty na TP680 neviděl.
Viděl jsem už TP680 s krátkou, kovovou 4mm hřídelkou, co byla kvůli izolaci nastavená naraženou a zalepenou, 6mm delší plastovou. Taky jsem už viděl couvat stíhačku a chcat kobru, ale tohle ještě nee.

Nějak mě totiž nenapadá - jestli teda nechrání proti prachu - proč by uvnitř přístroje měl mít TP680 přídavnou "izolaci" drátové odporové dráhy?

Existuje nějaký jiný obrázek TP680 s nasazeným tímhle krytem?
Ptám se i proto, že v katalogu Tesly Lanškroun 1980 není v sekci o TP680 o nějakém přídavném krytu ani zmínky.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“