Infrasauny

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Radimosso

Infrasauny

#1 Příspěvek od Radimosso »

Zdar všem,
přemýšlím, že bych si pořídil něco na ohřev svých kostí.
Infrasauny za 15 - 25000Kč , Mountfield , Hecht nebo něco takto kvalitního.

Množství osob je můj problém, počet topidel , beru, že více je lépe než méně,
kvůli rozmístění, jen nevím jaký je rozdíl mezi keramickým a karbonovým topidlem. Hlavně mi půjde asi o životnost. Orientujete se v tom, někdo? Případně by mě zajímaly i praktické rady těch co to doma mají ...

děkuji všem za příspěvky :)
Celeron

#2 Příspěvek od Celeron »

Pár atyp saun jsem osazoval pro truhláře IRC panelama a regulacema od fy Fenix Jeseník. Ale koukám, že od roku 2018 to už není v ceníku. Zaslechl jsem něco, že to dělají jen na vývoz. Není to moc složitý, ideální je sauna tvaru U, velký panely na záda a boky a malý panely pod lavicí na nohy.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Radimosso

#3 Příspěvek od Radimosso »

Tak se mi ozval erudovanější zdroj a kdy by to někoho zajímalo, tak rozdíly mi byly popsány takto :

Keramická topidla dosahují maximální teploty v infrasauně velmi rychle. Mají povrchovou teplotu 250–300 °C a jsou opatřena ochrannou mřížkou. Životnost až 8 000 provozních hodin (saunování 3x týdně 45 minut = cca 60 let). Vlnová délka 5 600 - 10 000 nm. Keramické ohřívače produkují více infračerveného tepla. Kratší vlnová délka infračervené energie redukuje hloubku přehřívání těla

Karbonová topidla dosáhnou maximální teploty v infrasauně pomaleji, ale distribuce infračervených paprsků je u nich nejrovnoměrnější a nejefektivnější. Tvoří je tenké karbonové pásy. Mají povrchovou teplotu 70–170 °C. Životnost až 12 000 provozních hodin (saunování 3x týdně 45 minut = cca 90 let). Vlnová délka 7 000 - 10 000 nm. Jejich výhodou je větší plocha oproti keramickým zářičem, co nabízí rovnoměrnější a efektivnější šíření infračervené energie. Rovněž eliminuje teplotní rozdíly.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“