Změna pinu z 0 na 1 zakmitá - proč?
Moderátor: Moderátoři
Změna pinu z 0 na 1 zakmitá - proč?
No a tak nějak mi příjde, že vlastně vůbec nerozumím tomu, proč to dělá takový zákmit. Vdd mám 3.3 V a zákmit jde 3.86V. Chtěl bych připojit displej, který má v datasheetu uvedeno, že log. 1 je max Vdd a Vdd má max 3.5V, ale bojím se abych ho nezničil. Zákmit trvá jen 10.75 ns (vzdálenost mezi svislými čarami).
Zkoušel jsem přiipojit rezistor 10K z pinu k zemi. Vpodstatě žádný rozdíl. Pak jsem zkusil 1K a překmit klesl asi na 3.6V. Zkoušel jsem dát několik 470 uF kondíků na napájení ale taky nic moc, napětí kleslo při vzestupné hraně trochu méně, ale zákmit byl ještě větší.
Jako čekal bych, že se napětí nebude vůbec hýbat. Je to jen 1 pin a není na nic připojený. Napájení je z usb notebooku. Nebo že se to výrazně zlepší když na napájení dám elektrolyty.
1. Je to takový zákmit normální?
2. Je tak rozkolísané napětí normální?
3. Může taková špička trvající 10ns zničit displej?
4. Dá se ta špička odstranit nebo to není nutné?
Floating znamená, že GPIOx_PUPDR je nastavené na 0 = No pull-up, pull-down. Není tam zkrátka žádný rezistor k napájení ani k zemi.
Není tam už takový překmit a ani napětí už tolik nekolísá.
Moc děkuji za radu.
Z dalších odpovědí jsem asi už pochopil, že kablíky a nepájivé pole má nějakou malou indukčnost a kapacitu. Takže jsem vlastně zapojil sériově k oběma koncům sondy R, L, C, ale pořád mi nějak nedochází proč to způsobí překmit a rozháže napětí.
Jak a nebo co si mám představit že dělá ten 12cm kablík co jsem tam měl? Existuje nějaký vzorec, který zde můžu aplikovat?
Když displej nebude impedančně prizpůsobený, muže ho ta špička zničit? PavelFF už psal, že to displeji neublíží, ale stejně mě to zajímá. A nebo mezi displejem a stčkem nevznikne odraz?
Na obrázku je ukázka staré sondy, která se snažila o co nejmenší parazitní indukčnost (je tvořená délkou přívodů a fyzickou plochou smyčky). Můžeš si vyzkoušet, že když zemní vodič připlácneš k tělu sondy, překmit se zmenší, než když uděláš velké oko.
Když ze sondy stáhneš háček, bývá tam zemnicí kroužek velmi blízko hrotu. Na něj je možné připevit něco podobného jako na obrázku a zmenšit parazitní jevy na minimum. Ale samozřejmě musíš mít na měřené desce zem a živou část obvodu těsně vedle sebe.
Ve skutečnosti tam žádné zákmity vůbec nemusejí být. Nebo jsou(na nepájivém poli není divu) ale vypadají jinak. Ale nemají energii na zničení displeje ani ostatních obvodů.
Stáhl jsem vršek sondy, kolem kroužku země jsem omotal drátek a připojil ho na zem. Hrotem jsem měřil pin a překmit zmizel.
Je to teda dost nepraktické ale funguje to.
Chápu, že to co vidím nemusí být přesně to co se děje, ale mám teda dávat 100 ohm rezistor sériově k pinům displeje nebo to není nutné.
- Přílohy
-
pin.gif- (139.69 KiB) Staženo 232 x