Nf zesilovač že Seleny ? + schéma (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
- elektrosvit
EDIT: Tady jsem našel další návod na přeladění, ovšem i s výměnou tranzistoru, převíjením cívek a jinými hodnotami kondíků.
EDIT II: Ještě jsem si všiml, že ve schématu, které sem vložil Hifista, nemá vstupní cívka L1 odbočku a trimr C6 je připojen paralelně k sériové kombinaci C3 a C4, kdežto v mém kusu je trimr zapojen do odbočky. Novější verze VKV dílu tedy obsahuje jiné cívky.
- elektrosvit
Neví někdo, jaké patří do přijímače žárovky? Ve schématu je nakreslen v sérii s nimi odpor 68 Ω, ten jsem však nenašel a osazeny byly žárovky 6,3 V/0,3 A a 3,5 V/0,25 A (ruská, ta by mohla být původní).
Kdyby někdo chtěl, tak mám dost žároviček Tesla E10 2,5V/0,1A, pro letitější lampostrojky trubkové E10 4V/0,5A.
Je možná výměna opět za Tesly E10, ale 24V/0,1A a 12V/0,1A.
Jen osobně, svěřit je poště, znamená i v molitanu doručení jejich poloviny s uraženými vlákny.
- elektrosvit
- elektrosvit
- elektrosvit
Kromě uvedených problémů jsem musel ještě odstranit pár nedostatků: Dva tranzistory na MF desce měly špatný kontakt v objímce, což se projevovalo vypadáváním zvuku. Dále bylo potřeba seřídit přepínání, protože ovládací segment se časem uvolnil a pootočil. Z pověstných elytů nebyl vadný ani jeden, tak jsem je ponechal. Ladicí kondenzátor VKV má v poslední třetině stupnice patrně nespolehlivý kontakt sběrače, což se projevuje praskáním při otáčení. Hnací osička má ve svém ložisku obrovskou vůli. Až na uvedený nedostatek pracuje přijímač nad očekávání dobře, reprodukce je kvalitní a citlivost mi nepřijde nijak špatná.
Snad poslední dotaz: V zadním krytu mělo být nějaké (posuvné?) víčko konektorů?
Dále jsem se pustil do přijímače Okean 209. Ten byl zcela hluchý, příčinou byly uhnilé nohy tranzistoru T2 v MF zesilovači. Nyní na AM hraje, na VKV ani ťuk, takže v MF je ještě nějaká závada (zkoušeno s jinou vstupní jednotkou), beze změny.
EDIT: Tak i tranzistor T1 má uhnilou nohu, od báze. V obou případech nohy uhnívají v místě ohybu o 2x90° pro přechod na širší rozteč děr v desce. Samotná deska MF zesilovačů je příšerná, cesty jsou zubaté a rády se odlepují. Přitom ostatní desky v přijímači jsou OK. Oproti typu B202 dost klesla kvalita výroby.
Vzadu má být u Seleny posuvné krycí víčko přípojek.
Jinak jsem rovněž učinil obdobnou zajímavou zkušenost, že radiální elyty mají u tohoto nejstaršího u nás prodávaného modelu (r. 1971) obdivuhodnou výdrž, kdežto v novějších typech používané axiální jsou obyčejně na vyhození téměř všechny.
Se zlobícím kontaktem u ladícího kondenzátoru vkv se setkávám docela často. Uhnilé nožky tranzistorů jsem u této řady zatím nezaznamenal, zato se s tím setkávám často u tranzistorů KF v zesilovačích AZS 215 a jeho odvozenin.
Okean205,209/Selenu 211 stojí za to důkladně zrenovovat a přeladit. Po řádném sladění má tato řada na vkv velmi dobrou citlivost a předčí jak předchozí, tak i pozdější řadu, rovněž zvukově je docela solidní - mám ji nejraději.
- elektrosvit
- elektrosvit