pokud by někdo měl čas a náladu mohl by pomoci radou při úpravě, či doladění domácí sítě?
Situace je následující: mám po domě rozvedenou SK nestíněnými UTP kabely CAT 5E. Kabel je v každé místnosti ukončen datovou zásuvkou 1x RJ45 CAT 5E.
Internet je od místního poskytovatele. Z antény na střeše je svod UTP kabelem do rozvodné skříňky, která je společná pro data a STA. Ve skřínce je napaječ pro anténu a 8x switch ,rovněž s napaječem. Do switche jsou připojeny kabely k jednotlivým datovým zásuvkám.
V síti LAN jsou připojeny: PC, notebook sloužící v podstatě jako stolní PC (nepřenáší se), print server, android TV box, řídící jednotka domácí automatizace a Wi-fi router , který slouží jen jako AP.
Přes Wi-Fi se připojují: jiný notebook, tablet, mobilní telefon .
Jednotlivá zařízení byla připojována postupně v průběhu let, podle aktuální potřeby. Problém vidím např. v tom, že stáří switche je cca 12 let, print server má cca 10 let a router cca 5let , takže už to spolu asi moc "neladí". Začínám se tedy zabývat tím, že by se to celé mělo "dolatit a sladit", aby vše správně fungovalo,podle současných standartů a možností.
Například z PC vidím všechny prvky sítě LAN, ale z tabletu nebo mobilu ne, což je jeden z problémů, protože bych chtěl přes tablet ovládat jednotku domácí automatizace (zatím to jde jenom z PC).
Něco už jsem stačil z netu nastudovat a měl bych pro začátek pár dotazů:
1. Měla by síť začínat routerem?
2. Je nutné, nebo lepší, aby byly použité aktivní prvky od stejného výrobce?
3. Je lepší použít na šíření Wi-Fi signálu Wi-Fi router, nebo je lepší (jednodušší) použít prostý AP?
4. Můžete doporučit nějakou literaturu, nebo webovky, kde by se daly najít další informace (mám na mysli něco pro laiky
Díky předem za případné odpovědi.