Převodník frekvence-napětí

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
nop

Převodník frekvence-napětí

#1 Příspěvek od nop »

dobrý den,

Potřeboval bych schema převodníku frekvence/napětí v rozsahu audiosignálu takže asi 20Hz-20Khz a na výstupu aby bylo SS napětí úměrné frekvenci řekněme v rozsahu např. 20mV-2V tohle není kritické může to být do 5V.Celé by to bylo připojeno ke sluchátkovému výstupu mp3 přehrávače chci to zkusit připojit k picu a jedním kanálem AD převodníku měřit takhle frekvenci a druhým ůroveň tohoto signálu a podle nich procesorem rozsvěcovat sloupce LED -jednoduchý audio spektrální analyzátor.Předem říkám že vím že to jde pomocí FFT ale to je pro mě zatím řešení v oblasti sci-fi.Pokud jsou nějaké důvody proč by to nemělo fungovat klidně napište že je to blbost.Děkuji
stepa
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od stepa »

Schema je v datasheetu prevodniku LM331, mas tam i vzorce pro vypocet soucastek...akorat si tam dosadis rozsah jaky potrebujes. Tady je moje schema, vyhod tu preddelicku a bude to chodit, ale musis dopocitat soucastky podle kmitoctu.
Přílohy
prevodnik.gif
(17.63 KiB) Staženo 470 x
jankop
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jankop »

Jo, je to blbost. Není možné dělat frekvenční analýzu převodníkem F/U, protože ten bude reagovat pouze na nejvyšší kmitočet obsažený ve vstupujícím signálu. Fungovat to může tak ve spojení s přeladitelným generátorem harmonického signálu, v reálu prostě ne.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od stepa »

No priste by to chtelo si precist cely thread a ne jenom jeden radek...bude to tak jak pise jankop. Kdyby to melo alespon trochu fungovat, musel by sis tam udelat propusti, alespon 3...DP, PP a HP a za kazdou dat tenhle prevodnik. Cim vic propusti, tim presnejsi vysledky...ale to je uz vlastne spektralni analyzator :)
Cust

#5 Příspěvek od Cust »

jako prvni myslenku, kterou bych se zabyval, tak nekolik pasmovych propusti (uzkych) a za nema usmernovac a spickovy detektor, tedy zadny prevodnik f-U.
Navic to tu jiz nekolikrat bylo resene pomoci nejakych integraku, sku pohledat ve starsich vlaknech.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od stepa »

Koukam nejak mi to z prispevku vypadlo...podobna "opicarna" se resila tady, se spickovyma detektorama.
http://elektroworld.info/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=16235
piitr
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od piitr »

Taky mi to přijde dost jako blbina. Možná by šlo využít toho, že při stejné úrovni signálu bude mít ten rychlejší větší derivaci. Takže bych ten signál prohnal přes zesilovač s řiditelným zesílením zavazbeným tak, aby úroveň signálu byla konstantní. Pak bych ho zderivoval a změřil úroveň signálu. A to by byl výstup. Sice by to asi taky reagovalo hlavně na ty vyšší harmonický, ale ty jsou zase slabší a s frekvencí tónu se i jejich frekvence zvyšuje. Případně by se úplně na vstupu daly výšky trochu potlačit. Ale myslím si, že to už je lepší dát tam ty pásmové propusti.
nop

#8 Příspěvek od nop »

Děkuji Všem za reakce,s těma pásmovýma propustma to vyšlo v AR1/96 a pak myslím i v nějakým KTE,ale to už je poměrně složitý požádal mě o něco takovýho jeden známý že by to chtěl do auta a tohle byl jen nápad jak se pokusit si to zjednodušit.
Qasek

#9 Příspěvek od Qasek »

Dobrý den.
Právě vykonávám bakalářskou práci na téma převodníky U/f a f/U a chtěl bych vás zde přítomné požádat, zda někdo vlastní nějaké podklady z teorie, návody nebo obvodová schémata k tomuto tématu, aby mi je prosím zaslal na email: vaclav.kalvar[zavináč]seznam.cz

Děkuji
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

nop mimo jiné píše:...ale to už je poměrně složitý požádal mě o něco takovýho jeden známý že by to chtěl do auta a tohle byl jen nápad jak se pokusit si to zjednodušit.

Převodník U/f může posloužit například ke snímači charakteristik, ale ne na spektrální analyzátor. Ten logicky jednoduchý být nemůže, musí umět měřit každé zobrazované pásmo kmitočtů samostatně a zobrazit úroveň. Nebo zůstaneš odkázaný na FFT.
Podobný kočkolap byl součástí jakéhosi rádiokazeťáku do auta od MTC - přímo na displeji pod údajem o naladěné frekvenci to zobrazovalo spektrální složení signálu a nevypadalo to nejhůř.
Možná se někomu doma takové rádio nudí, ono nebylo jinak nic moc, citlivost nevalná, RDS a podobné služby žádné, zato kazeťák, ekvalizér a konce obstojí ještě dnes.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“