Jaké zářivky do kuchyně

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kvicala_r

#16 Příspěvek od Kvicala_r »

Tak pokud bys měnil to svítidlo komplet, pak bych už asi rovnou vybral nějaké LED slim. To co tady dával odkaz TomasX, je asi čistokrevná čína, dá se na to najít hodně recenzí. Prý plíšek jak od pivní plechovky. kolega měnil komplet osvětlení garáže/dílny a nemůže si vynachválit tyto od LEDakce. Prý od nich má několikátý druh svítidel a i když se něco pokazilo (venkovní reflektor) vyměnili to obratem za nové.
Já chtěl do garáže zářivky s iP65, ale asi u nich skončím nakonec taky...
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

lopez: Ale potom nevidia ani h***o :D
LojzaFernet

#18 Příspěvek od LojzaFernet »

EKKARE, EKKARE, ty jsi usnul v minulým století jako Šípková Růženka. Tehdy byly sporáky se svýma spirálkama na odporový bázi, což ale žádný z novějších spotřebičů není. Navíc když na chodbě problémy s trubicemi nejsou, tak to asi nebude rozpadajícími se plasty. Hledat je potřeba rozdíly hlavně v elektrice a její kvalitě, a to, že tam leze po síti něco co tam nepatří, se přímo nabízí. Nebo taky nějaký špatný spoj po cestě, co generuje nestabilní napájené. A tak podobně... Plynovej sporák to asi nebude :D
EKKAR

#19 Příspěvek od EKKAR »

No, myslím že by ses divil, co všecko se dalo už v 80. letech v takovejch panelákovejch kuchyních potkat - včetně Tuzexovýho dovozu. A zářivky nehořely - proč? Protože jednak byly krmený přes ještě poctivý tlemifky, kde nebylo nic jinýho než železo, bakelitová kostra a měděnej zalakovanej drát v množství takovým, že tomu nevadilo vlastní oteplení - a druhak ty trubice nebyly navrhovaný na vysoký zápalný napětí, ke kterým je nutnej polovodičovej střídač - zkus si moderní Ø18mm trubici 36W rozsvítit jen doutnavko-bimetalovým startérem a tlemifkou s paralelním 4uF kondíkem, jestli se ti to podaří. Pokud ale máš k dispozici ještě starý trubky, železný tlemifky, doutnavkový startéry a bakelitový patice, odolný proti UV záření, budou ti nabíhat bez ohledu na to, co za bordel budeš mít kolem nich v síti - jen prostě budou při startu blikat a jejich světlo bude mít 100Hz kmitání jako kdysi ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#20 Příspěvek od rnbw »

Nove 18W trubice (dve v serii) s tlmivkou a starterom funguju, preco by 36W nefungovali?
TomasX

#21 Příspěvek od TomasX »

Tak jak jsem koukal na ten odkaz od Kvicala_r, tak bych řekl, že čína jsou oboje, ale jedny jsou 7 krát dražší !!!!! Ty co mám já, jsou hliníkový profil a dva pásky SMD 3528 LED. Takže až se odporoučí, tak při troše šikovnosti půjde vadnou SMD vyměnit. Aspoň na to spoléhám. :D :
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
jirka5

#22 Příspěvek od jirka5 »

Spoustu svítidel do kuchyně (a nejen tam) lze vybrat zde:

https://www.sandria.cz/osvetleni-kuchyne/osvetleni-kuchynske-linky#main

Hlavně dejte pozor na barevnou teplotu světla, pokud to má 6000 K, tak je to tak studené, že to nelze dát ani na WC!
rnbw

#23 Příspěvek od rnbw »

Na doma to chce 2700K, ale to je dolezite aj pri trubiciach. 4000K je do kancelarie, 6500K asi nikam.
LojzaFernet

#24 Příspěvek od LojzaFernet »

Pro EKKARA:
Souhlasím, když jsme v 80-tých letech něco dělali, tak buď nebyl matroš, anebo byl takový, že by přestál 30-letou válku. Holt to byla krásná doba. Co jsem si v té době udělal, slouží mi dodnes, a co jsem z nerozumu rozebral pro nepotřebnost, dneska postrádám. Ale řeky tečou svým časem a doba se změnila. Něco k lepšímu, něco holt k horšímu. Co se podle mne současné době chybí, tak je řemeslný fortel a poctivost v práci. Když jsem ve vlastním domě tahal rozvody, tak jsem táhl husími krky dráty v jednom kuse až do poslední zásuvky, aby pokud se v nějaké zásuvce šroubek uvolní, neovlivňoval ostatní zásuvky na cestě. Dneska už husí krky nejsou a tahají se jen kabely, které se navazují v každé zásuvce a na jedné cestě je těch zásuvek třeba osm. Když jsem to vykládaj jednomu mistrovi v učilišti, tak po mě chtěl, abych takový blbosti raději nikomu neříkal. Taková je dnes úroveň "elektrikářů"
Jen podotýkám, že mým oborem je automatizace a robotika, nicméně naše generace "V" a "W" musela umět všechno.
lopez

#25 Příspěvek od lopez »

rnbw - práve 18W-T8 - má cca 1350 lm (nová). Ono aj 18W "úsporka" svieti lepšie. O kvalitných LED ani nehovorím.

Proste T8-18W má málo lm/W.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od workhard »

Dal jsem pod linku tohle:

https://www.aliexpress.com/item/33004906713.html

Metr sice bere 1A ale svítí to opravdu parádně.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“