pračka whirlpool awe 8725 F8
Moderátor: Moderátoři
pračka whirlpool awe 8725 F8
Pračka mi zobrazuje chybu f8. Změřen odpor topného tělesa - ok. Odpor teplotního čidla - ok. Odpor tělesa na kostru taky ok, zkoušeno i s odpojeným zemnícím vodičem. Zkontroloval jsem konektory, napružil kontakty a pračka cca půl roku zase makala.
Po čase zase F8. Občas při pokusu o praní se chyba neobjevila a praní proběhlo ok.
Po indikaci F8 jsem několikrát slyšel chrčet relé z desky s elektronikou. Desku jsem vyndal, místy opucoval černý prach, proletoval snad všechny kontakty, ale žádná změna. Ohřev vody dle schématu spínají tři relé. Jeden velkej Schrack a dvě menší Omron.
Teď se to chová tak, že na obou kontaktech topnýho tělesa je po zapnutí praní 220V(asi to při topení spíná kostru?) a ve chvíli, kdy se má sepnout topení, tak cvakne relé(Schrack určitě, mám sundanej jeho kryt) a na kontaktech topnýho tělesa naskočí cca 40 V a na displayi F08.
Vyměnil bych relátka, ale nejsou moc k sehnání a byl by to jen pokus - omyl.
Nemáte někdo lepší nápad, nebo zkušenost?
Předem díky za rady.
Chybí tomu kostra. Jdu se zahloubat do schématu... Škoda, že to schéma je jen jaksi přehledový...
Jakmile jen zapnu pračku, tak velké relé sepne a na obou kontaktech topnýho tělesa se objeví 220V. Ve chvíli, kdy má těleso začít topit se relé rozepne a na kontaktech se objeví cca 40V.
Je to model s teplotním čidlem v topném tělese. Dle manuálu těleso obsahuje i tepelnou pojistku, která při 150ti stupních rozepne. Nezkoušel jsem to tak rozpálit, ale přepálená nebude, když těleso ukazuje 22,5 ohmů.
Prostudoval jsem plošňák a schéma a fázi na topení i na motor spíná ten velkej Schrack, motor se pak spíná ještě něčím dalším, ale to mě netankuje, páč motor maká jak má.
Pracák na topení jde přes dvě relé Omron, na který jsem si přiletoval diody, abych viděl, jestli dostanou povel k sepnutí. První z nich připíná pracák i na další fičury okolo, a druhé na topení. První spíná prakticky okamžitě při zapnutí programu, ale druhé ne a ne sepnout. Sepnu-li druhé relé manuálně, kostra na tělese naskočí a vše maká jak švícary.
Pořád ale netuším, proč mu mozek nedá povel k sepnutí.
Nahradit teplotní čidlo externím odporem kvůli vyloučení svodu můžu zkusit zítra a přeměřím i ten dveřní spínač, dnes už jsem na to neměl morál. Jdu do sebe zvrhnout pár kuželek a přemítat, kde soudruzi udělali chybu.
A díky za rady, pánové.
Relé je v pořádku. Když mu na cívku přivedu 12V, tak sepne a topení topí.
Chybu to hází až ve chvíli, kdy má sepnout topení, tj při obyčejným programu cca 5 minut po startu, ale já to zkouším tím selftest programem, kde to chybu hodí až při kroku C5, kdy má sepnout topení. Měl jsem za to, že selftest program si ten spínač ošahá při prvním kroku C0, ale teď koukám, že to testuje jen door-lock a drum-up funkce...