Audiokazety (přesunuto)

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Osmdesat

#316 Příspěvek od Osmdesat »

Jo, je to hezké, že se "vracejí" fyzické nosiče, byť jen asi v rámci nějaké módní vlny.

Dospělí potomci dnešních náctiletých si zase budou pro změnu nostalgicky pouštět mp3 z mp3 playerů s offlajnovým úložištěm, chválíce "hřejivou lidskost" a "vintážní fíling" mp3 kompresního algoritmu :D

Vyrábějí se ale vůbec nové pásky? Měl jsem za to, že poslední maxell už skončil. Z čeho tedy ti vydavatelé motají ty nově vydáváné kazety. To přece není marginální množství.
ZVUK2000

#317 Příspěvek od ZVUK2000 »

Prý je nová továrna na kazety ve Francii.
samec

#318 Příspěvek od samec »

Osmdesat píše:Dospělí potomci dnešních náctiletých si zase budou pro změnu nostalgicky pouštět mp3 z mp3 playerů s offlajnovým úložištěm, chválíce "hřejivou lidskost" a "vintážní fíling" mp3 kompresního algoritmu :D
Tak to každopádne, lebo v ich dobe bude hudba generovaná z nôt a textu piesne. Poslucháč si len zvolí hudobný štýl, v ktorom tá skladba má znieť. Väčšina konzumentov hudby si zvolí len štýl a melódiu s textom nechá na improvizáciu umelej inteligencii. To bude módne ako v dnešnej dobe púštanie muziky cez mobil. Ľudia počúvajúci hudbu z našej doby budú považovaní za čudákov.
Osmdesat

#319 Příspěvek od Osmdesat »

Mně se ta myšlenka hudby generované neuronovou sítí líbí právě v jedné věci - budeš chtít např. novou píseň od Beatles, Elvise Presleyho, Freddieho Mercuryho? To nebude žádný problém... Já vím, spousta lidí to bude zavrhovat, ale zrovna v tomhle mi to přijde zajímavé. Jenže, jako vždycky se na tom jistě bude chtít někdo napakovat.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#320 Příspěvek od Hubert_79 »

Nemyslím si, že "živá hudba" umře. Pořád je a bude hodně lidí, co jim bude živý koncert nade vše; neposuzujme to podle části dnešních puberťáků, co se sejde někde v obchoďáku a poslouchají nějaký (většinou) hip-hop a rnb z chrchlavého repráčku.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
konosuke

#321 Příspěvek od konosuke »

ZVUK2000 píše:Prý je nová továrna na kazety ve Francii.

je to možné, však za totáče byly sonky HF, HF-S, ES z burzy původem made in France a patřily k lepšímu průměru,
našly využití i pro záznam programů a dat počítačů IQ a PMD, Atari, ZX spectrum apod.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Mysteri

#322 Příspěvek od Mysteri »

Osmdesat píše:Vyrábějí se ale vůbec nové pásky? Měl jsem za to, že poslední maxell už skonči.

Napr. v USA https://www.nationalaudiocompany.com/
https://www.idnes.cz/technet/kratke-zpr ... zpravy_vse
A tie Maxellky sa dajú ešte kúpiť na nete od 1,5€. Ale asi iba dopredaj.
patrikvarga

#323 Příspěvek od patrikvarga »

zdroj
Desaťročia boli neodmysliteľnou súčasťou života mladých. Magnetofónové kazety, ktorých sa za celú históriu predalo na celom svete závratných 100 miliárd kusov, vymyslel holandský inžinier Lou Ottens († 94), ktorý skonal v meste Duizel.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#324 Příspěvek od Habesan »

Později se podílel také na vývoji CD.
K nedávnému oživení zájmu o audiokazety Ottens poznamenal:
"Zvuk CD nic nepřekoná."
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Mysteri

#325 Příspěvek od Mysteri »

Asi aj mal pravdu, ak porovnával CD vrs. CC kazety. Osobne si myslím, že v kvalite VERNOSTI záznamu zvuku (v komerčnej spotrebiteľskej sfére) je na 1. mieste vinyl, na 2. kotúč na 19tke a viac cm/sek (neberiem do úvahy profi stroje v štúdiach... ale stále iba bežnú komerciu), na 3. CD atď. Je pravda, že na bežnom formáte CC kazety sa zvuk časom zlepšil, ale bolo treba k tomu kopu elektronických ,,ojebdoplňkov". To iba môj skromný názor.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#326 Příspěvek od Hubert_79 »

Nebyly potřeba ojebdoplňky, když jsi měl kvalitní deck a kazety; chromky beru jako minimum.
Ten žebříček, jak píšeš bych viděl krapet jinak. Na prvním místě vinyl, na záda mu funí ten rychlý pásek, v těsném závěsu SACD, pak CD, kvalitní kazety a MD. Dlouho nic a tam dobře zachycená FM stanice s nezpraseným zvukem.
Mysteri

#327 Příspěvek od Mysteri »

Už základný ojeb, aby sa CC dostali aspoň ako-tak na úroveń 9,5cm/sek u kotúča, bolo DolbyB.... Potom tie Tvoje prímesy kovov na páske a pod. Kotúč to nepotreboval.... Teraz ma napadlo: Keby všetky tie technololgie pre CC boli použité aj na kotúčakoch, tak by sa asi mohla používať aj tá rýchlosť ,,2". najmä, keď na kvalitu má vplyv aj šírka stopy.... :wink:
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#328 Příspěvek od Hubert_79 »

Já o Dolby B (a ani C nebo S) nic nepsal, to je dobré akorát pro posluchače mezer mezi skladbami :) I když, pokud máš jistotu, že budeš přehrávat na tom, na čem jsi to nahrál, tak to není taková tragédie. Mám pár kazet nahraných s Dolby C na Denonu DRM-555 a nyní jsem je poslouchal (spíš z nostalgie a zvědavosti) na aktuálním Sony (TC-K 750ES) a dobrý. Používal jsem chromky, normálky až na výjimky ne.
Jinak s kazeťáky z posledních let "jejich" věku, tedy druhé půle 90. let ses s kvalitou dostal už hodně daleko. Když jsi měl Teac, Sony, vyšší modely Technics, Revox, případně "ňáký myši". No a kdo by se chtěl otravovat s nějakými cívkami a podobným, že :lol:
--
No, říkám to já, když mám ve sklepě tři regály plné filmů na 16 mm pásu.
Naposledy upravil(a) Hubert_79 dne 12 bře 2021, 23:25, celkem upraveno 1 x.
Osmdesat

#329 Příspěvek od Osmdesat »

Na prvním místě by byl podle mě pásek 19 cm/s - samozřejmě kvalitní, nahraný z kvalitního zdroje na kvalitním mgf. Což nebylo u běžného spotřebitele vždy zajištěno. U desek je situace jiná, ty si doma nenahráváte, takže na nich máte vždy záznam v profesionální kvalitě. Z toho možná pramení dojem jejich vyšší "věrnosti".
Kremik

#330 Příspěvek od Kremik »

Překvapuje mě, jak vysoko hodnotíte pásek 19cm.
Jako mladý, když jsem ještě nahrával z rádia na MC kazety, zkoušel jsem to taky napřed prohnat kotoučákem a teprve pak přetáhnout na kazetu, ale rychle jsem od toho upustil. Sice to znělo kultivovaněji, ale ten rozdíl v kvalitě prostě byl znát, oproti přímé nahrávce na kazetu. Tak jsem radši obětoval kultivované začátky a konce, ovšem poslech z kazety či z rádia byl uchem prakticky nerozeznatelný. Měl jsem ale jen B113, nic profi se ke mně nedostalo.
Ta 113 byla dobrá, nemůžu říct že ne, ale zvuk přes pásek byl takový - nevím jak to říct - nebyl tak jemný jako z kazety. Závada to asi nebyla, oba kanály byly stejné, s předmagnetizací jsem si pohrával vícekrát, vytáh jsem z něj maximum co šlo, ale stejně to prostě nebylo ono.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“