Jakou autobaterii
Moderátor: Moderátoři
- technologie legování olova vápníkem ja cca 25 roků stará, její prvotní účel je snížení samovybíjení proti čistýmu olovu na hodnotu menší o 50 až 70% hodnoty bez vápníku. Baterky tak vydržej "odstavený" po předchozím nabití na plnou hodnotu naprosto běžně půl roku bez kontroly, v nouzi až rok (udává se že po roce má taková baterka mít ještě asi 50% využitelný kapacity). Baterky bez vápníku jsou do půl roku prázdný a mrtvý. Míněno je baterka prvotně nabitá na 100% kapacity a ODPOJENÁ od dalších obvodů, tzn. bez případnýho klidovýho odběru auta - ten by se k samovybíjení musel připočítat.
- legura vápníkem posouvá všecky napěťový hranice nabíjecích i vybíjecích fází o hodnotu přibližně 50mV na každej článek nahoru - to znamená přibližně 0,3V na celou baterku. Klidový napětí klasický 6-článkový autobaterky je proto ne kolem 12,2V, ale přibližně 12,5V, první fáze nabíjení nekončí na 13,5V ale na 13,8V (baterie přechází z udržovacího na nabíjecí režim), ukončení druhý fáze se stejně tak posunulo ze 14,2 až na 14,5V (baterka začíná plynovat) a konec třetí fáze není na 16,8V ale až na 17,1V a u některejch typů až na 17,3V (napětí přestává růst, baterka bouřlivě plynuje za rozstřiku elektrolytu do okolí = režim vysloveně zakazovanej při dobíjení v autě).
- dřív se dobíjení kotvičkovým mechanickým reglerem nastavovalo převážně různě, bylo to každej pes jiná ves, jedna škůdka dobíjela na 14V, jiná na 14,2V a další klidně na 14,5V. Regulace tý horní meze byla nepřesná, takže někdo, kdo věděl právě tenhle údaj a chtěl si nabíjení posunout vejš to přehnal a nastavil dobíjení až třeba na 15V, kdy se baterka nejdřív vyvařila vinou nadměrnýho plynování a pak se za vývinu sirovodíku prostě zkroutily nadměrným teplem desky a baterka udělala pápá. Jedinou možnou alternativou, která tohle vyřešila, bylo komplet přejít na přesný polovodičový regulátory dobíjení, který i když byly mimo těleso alternátoru a montovaly se do škatulky na nosníku podběhu, tak svojí časovou stálostí garantovaly, že baterce nebude ubližovaný ...
A kutilmile - nelituju tě
17. února mi byl diagnostikován pozitivní test na ten čínskej sráč. Ten den jsem zaparkoval auto před barák a kvůli karanténě jsem ho tam musel až do dneška nechat bez pohybu. Stálo tam 23 dní přes všecky ty mrazy a sněhy - a dneska na první drc naprosto bez problémů chytlo. Baterka Banner Starting Bull 62Ah.
Jo a ještě něco:
Co ve Feldě může žrát asi tak 6-7mA, když rádio bere asi jen 0,6mA, zesilovače nic, ty mají relátka ovládaný z rádia a jinak tam už "před klíčkem" nic není?
Bordel na usměrňovači alťasu, chycená některá dioda? Régl? Řídicí jednotka?
Vytahováním pojistek jsem na nic nepřišel..
Jinak Bannerku koupíš v mnoha krámech i í-šopách, já mám shodou okolností prodejce přímo na hlavním tahu skrz město (bejvalej personál komunistický Mototechny, jen si najmuli objekt půl kiláku od tehdejší prodejny). Možná že je důležitý i to, že mají na baráku reklamu na velkoobchod s dílama ELIT, netuším jestli Bannerky dodává třeba i AutoKELLY. Jinak doporučuju použít vyhledávač/srovnávač jako je Heuréka nebo Zboží.cz.
- hajeklubos
Můj názor je ten, že kupovat levnou baterku v obchodu potravin nebo od neznámého E-shopu smrdí přeprodejem baterek, které někde ležely a těch pár stokorun se nevyplatí. Kupovat vždy tam, kde se baterky točí. Kupovat největší co se tam vejde. Že odejde někdy i "značková" máš prostě smůlu a reklamovat je téměř nemožné.
Luboš
- tomasjedno