Princip dotykových senzorů

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mi-ro

Princip dotykových senzorů

#1 Příspěvek od mi-ro »

V principu se používají dva druhy dotykových senzorů. První je u průhledných sklokeramik reflexní IR čidlo kde je v jednom čipu jak TX tak RX infračervená závora-OK. A pak jsou ty s vodivou dotykovou ploškou, přenesenou z DPS pomocí pružin. A tady mě zajímá, zda se jedná o nějaký VF generátor, který dotykem zatlumíš a nebo se jedná jen o citlivý NF zesilovač, který snímá při dotyku okolní brum?
..to bude jen ňákej odpůrek
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

S vodivou ploškou bude v podstatě totéž, co kapacitní senzor. Prst tvoří vodivou cestu proudu do země, buď přes sklo, nebo jiný dielektrikum, nebo přímo z vodivé plošky. Nemusí tam být nic moc VF, stačí desítky kHz. Ale určitě budou i jiný principy.
xsc

#3 Příspěvek od xsc »

MAS560 spínala jen průchodem ss proudu. Dotyk tak musel mít 2 kontakty, jeden klidně společný pro všechny.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Není pravda. Stačil jen dotyk na tu plošku spojenou s příslušným vstupem. Osobně vyzkoušeno na Lauře, Corině a ještě několika dalších, který už si nepamatuju, ale mám z nich vykuchaný celý ty ladicí díly. Nevím, jestli by to někde na samotě u lesa v baráku z vepřovic nebo ve srubu dělalo taky, ale v paneláku spolehlivě stačilo (a stačí furt, dvě jednotky mám s upravenýma potenciometrama použitý v předvolbě bastlenýho tuneru v kutlochu) ťuknout špičkou pinzety na horní nebo střední plošku senzoru (Laura měla dva kovový pásky nad sebou, Corina malý kovový obdélníčky obklopený kovovým rámečkem) a už to přepíná ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Kremik

#5 Příspěvek od Kremik »

Jenže to nemá přepínat dotykem pinzety ale prstu. To je trošku rozdíl. Živá ploška opravdu (možná i častěji) reagovala i sama, bez společného doteku té společné, ale rozhodně to nebylo pravidlem. Někdy sama prostě nezabrala. Jako dítě jsem to zvědavě zkoušel. Napřed na cizích TV, později na vlastní.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Stačí na to i prst, když se správně trefíš jen na tu jednu plošku. Jako kluk jsem to dokázal pokaždý, dneska když už mám prsty poněkud masivnější se musím podívat a pečlivě zamířit. Ano, je to primárně určený k přepínání pomocí PROPOJENÍ tý aktivní plošky se společným vodičem napájení těch předvoleb, ale funguje to i jen s kapacitním svodem svedeným lidským tělem po dotyku jenom na aktivní plošku.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Zaky

#7 Příspěvek od Zaky »

Cypress, s kterým mám zkušenosti, budí plošky AC proudem a měří rozkmit napětí. A není to úplně triviální záležitost, má to plno parametrů, které je potřeba správně nastavit. Když je to dobře hardwarově realizované a správně nastavené, tak to chodí výborně. Více třeba zde: https://www.cypress.com/file/41076/download
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
xsc

#8 Příspěvek od xsc »

EKKAR píše:Není pravda. Stačil jen dotyk na tu plošku spojenou s příslušným vstupem. Osobně vyzkoušeno na Lauře, Corině a ještě několika dalších, který už si nepamatuju, ale mám z nich vykuchaný celý ty ladicí díly.
U mě jak kdy a jak kde, 100% spolehlivé to na 1 plošku nebylo. I když citlivá je dost, záleželo i na tom, jak velké odpory byly osazeny uvnitř a bordel kolem :-)
workhard
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od workhard »

V hospodě to přepínaly mouchy, patrně tedy dotykem obou plošek :)
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
MetalGod

#10 Příspěvek od MetalGod »

Udělal jsem něco na podobným principu, jen jsem ještě výrazně zvednul zesílení. Místo plošky kus drátu, ke kterýmu se pro sepnutí relé stačilo přiblížit na metr, nebo ještě dál třeba pohladit igelit. Taky to spustil průvan.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“