Když elyt "sundá trenky"

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od ZdenekHQ »

Tak teď jsem vytáhl 4 kusy 1000u/35V jen tak ze zoufalství, protože tady mám dva zdroje, který záhadně hoří. Skoro plamenem.

Serie LXZ. ESR mají excelentní, tak si říkám, že je nachytám aspoň na kapacitě. Ten měřák ukázal 1.025mF, u druhýho skoro to samý, pak už bylo jasný, že to byla možná slepá cesta.

Ale copak já můžu zjistit, že nechytají třeba vnitřní zkrat po určité době provozu třeba při vyšší teplotě? To nad tím strávím mládí.... Leda je nakrmit vyšším napětím a čekat na výstřel.

Když jsem u toho, jeden zdroj, co měl být vadnej, ale šlapal jak hodinky a i podle terminálu byl OK jsem poslal na test. Naslepo jsem tam vyměnil nějakou drobotinu typu 47u/63V, i když jim nic nebylo. Dneska volám chlapovi, jestli je nějaká změna a on říká "no shořela mně celá deska v mašině". Tak jsem poděkoval, že zásah byl evidentně úspěšný...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
sinclair

#47 Příspěvek od sinclair »

A proč si myslíš, že ty LXZ jsou originální?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od ZdenekHQ »

Protože ty zdroje vyrábí přímo Korejci. U téhle řady jim ale dodavatel ještě evidentně nek...l dodávky, to se stalo až u těch novějších zdrojů.

Viděl jsi někdy vadnej foliovej kondík 2N7/100V v tom klasickým modrým pouzdru s roztečí 5mm? Tak já dnes ano. Měnič díky němu běžel na 10x vyšším kmitočtu a za chvíli pošel. Ale když jsem ho vyletoval a přeměřil, tvářil se jak neviňátko. Tady ty závady podle tepla jsou fakt zážitek.

Na otázku, jak jsem to diagnostikoval - prostě jsem na zkoušku přiletoval zespodu stejnou hodnotu (nevěřil jsem tomu, že to zabere). Kdyby to bylo OK, ujede kmitočet jen na polovinu. Tady to to spadlo do korektního režimu, ve kterým to běží na jiných zdrojích. Studeňák v prokoveným otvoru tady nehrozí.
]
rnbw

#49 Příspěvek od rnbw »

V monitoroch BenQ byvali vadne casto. Akurat v zltom puzdre.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od ZdenekHQ »

A konkrétní příznak? Předpokládám, že to uvnitř upadlo a byl bez kapacity.
]
rnbw

#51 Příspěvek od rnbw »

Nahodne sa to prerusovalo az zhoreli tranzistory okolo (je to invertor pre CCFL).
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od ZdenekHQ »

No tak to je fakt super. Jdu rozdělat i ten druhej zdroj a preventivně to vyměním taky. Na to, že ty zdroje už ujely asi 1000km mezi Prahou a Brnem je blbej foliáč za korunu fakt super příčina... :twisted:
]
Celeron

#53 Příspěvek od Celeron »

weed_smoker píše: ty bulharský KEA II byly vychvalovaný ohledně životnosti a přetížitelnosti..... Výhodou bylo,že nevysychaly a nevýhodou,že uměly bouchat.

Jo, bouchnout uměly parádně i když měly tlakovou špuntíkovou pojistku. Viděno na vlastní bulvy, popsáno na konci první stránky vlákna.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ZVUK2000

#54 Příspěvek od ZVUK2000 »

:D
Přílohy
ELYT.jpg
ELYT.jpg
ransom

#55 Příspěvek od ransom »

To mi něco připomnělo - jak machrovat a přitom ze sebe udělat czuraaka:
Se vzdáleným kamarádem jsem velmi nedávno řešil sluchátkový zesilovač kvůli vybuzení málo citlivých velkých sluchátek. Přivezl si sluchátka s sebou před týdnem na náš sraz milovníků repráků. Nebylo ale na to pro samý shon kdy, a až těsně před jeho odjezdem jsem honem honem vyhrabal svůj laciný DAC/headamp z Aliexpressu (DAC-X6). Honem jsem to zapojil k noťasu, vylosoval z hromady herberku adaptér, zapojil, přenastavil Foobar, chvíli se vztekal s touchpadem a "zkus si to, jestli výkon stačí". Kámoš chvíli poslouchal. Jo, dobrý. Pak natáhnul ruku, že si hne s hlasitostí. V tom okamžiku se ozvalo prásknutí jako z flobertky a mezerou kolem knoflíku Volume se zamyšleně vysoukal dlouhý proužek dýmu. Já de-bil jsem mezi šesti adaptéry hmátnul po jediném, co nebyl 12, ale 24V. Puknul jeden SMD LOW-ESR filtrační elyt 470uF/16V. Ale vydržel čtvrt hodiny!
Odpovědět

Zpět na „Součástky“