Nastavení rychlosti otáčení gramofonu podle stroboskopu

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jardafiala

Nastavení rychlosti otáčení gramofonu podle stroboskopu

#1 Příspěvek od jardafiala »

Zdravím, potřeboval jsem rychle a co nejsnadněji nastavit otáčky talíře na JVC L-A100. Vytiskl jsem si stroboskop (našel jsem ho někde tady ve fóru) a řešil čím ho co nejjednodušším způsobem s minimální námahou osvítit. Omylem jsem si zrovna objednal (místo blikajících LED co jsem potřeboval) a obdržel LED na 12V ž, z ,r , m. Použil jsem ž Q500HCYCR4H-12V, dal do série s nějakou diodou ze šuplíku, v různém a jiném vyhrabal napájecí zdroj k bůhvíčemu 9Vst/350mA a dioda svítí, tedy spíše bliká, jedna radost, nastavení podle stroboskopu funguje jak jsem potřeboval. Třeba popsaný postup někomu (línému jako já) pomůže.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Jenže ty stroboskopy jsou spočítaný na kmitočet osvicování 100Hz (doutnavka, která bliká v každý půlvlně celý periody neboli 2x za každou 50Hertzovou periodu). Aby ti takhle svítila LEDka, musíš ji napájet proudem přes Graetz = dvojcestně usměrněným.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jardafiala

#3 Příspěvek od jardafiala »

Ano, uvažoval jsem o tom. Jenže zvítězila lenost a popsané řešení zcela vyhovělo. Zřejmě vidím každou druhou značku ale úplně to na nastavení stačí. A že bych nastavil dvojnásobnou rychlost mi připadne nepravděpodobné, ostatně při poslechu bych si toho jistě všiml.
A teď si uvědomuju, že tam je i dvojnásobek značek, tak co to vlastně při nastavování vidím? Šlo to v pohodě nastavit i na 45 otáček.
Přílohy
Strobo.png
Strobo.png
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 26 bře 2021, 08:29, celkem upraveno 1 x.
kovar

#4 Příspěvek od kovar »

dobrá cena
a je to použitelné pro 50 a 60Hz
:D
https://www.hi-fisystemy.cz/produkty/gr ... gLNj_D_BwE
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Hubert_79 »

To bude na bezkyslíkatém papíře, vytištěno nejčistším laserem a tiskárnou, která byla k počítači připojena krautdrátem a do elektriky přes síťovou pračku. Takže ta cena je ještě v pohodě.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
jardafiala

#6 Příspěvek od jardafiala »

K uvedenému obrázku - je pro 50 a 60Hz. A komu to nestačí tak snad i pro 300Hz, to používají ti opravdoví hifisté ve stroboskopech s krystalem. To jsou ti co se natírají vyjetým olejem aby lépe vnímali nízké kmitočty. A dokonce poznají, jestli přívodní síťová šňůra k zařízení je za 20 nebo 2000 (a více) Kč!
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 25 bře 2021, 18:08, celkem upraveno 1 x.
samec

#7 Příspěvek od samec »

A zástancovia digitálnej kvality by sa mali naučiť počúvať hudbu v čiste digitálnej forme, lebo najviac skreslenia a šumu do digitálneho audio reťazca vnáša DA prevodník a následujúca analogová časť.
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Přitom už jsme tu náhradu doutnavky ve stroboskopu řešili naposledy v prosinci 2019.
To popsané zapojení má jen jeden nepříjemný jev, že po vypnutí napájení výstupní spínač vete trvale a vybije do LEDky celý náboj elektrolytu. Sice jí to neublíží, ale vypadá to děsivě.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“