výměna přepínače za tlačítko + relé ??
Moderátor: Moderátoři
výměna přepínače za tlačítko + relé ??
dát jen impuls pro překlopení a zase impuls pro překlopení zpět. Předem děkuji za nápady, není to životně důležité ale bylo by to fain.
Jinak nevím, proč to chceš bez napájení - místo relé tam bude BKO s MOSFETem a žrát to bude v klidu jen pár mA.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Čemu vlastně vadí obyčejný mechanický přepínač? Nestačilo by ho jen šikovně přemístit jinam?
Můj známý tak pohořel při nehodě, kdy ho individuálně montovaná sada centrálu zamkla v autě a blokla se.
Než to hasiči nějak vypáčili, tak málem vykrvácel, ještě k tomu poraněnej airbagem.
Croz134 píše:Chyba lávky![]()
![]()
stačilo vynechat že je to do auta
![]()
![]()
Bezhlavo tuningovať si môžeš napr. splachovanie na WC aj za pomoci Arduina (čo je modla Tvojho veku) a vytretie prdele uskutočniť aplikáciou cez mobil. Ale tam, kde ide o bezpečnosť, tak nemôžeš meniť zariadenie inak, ako bolo certifikované. Maximálne mu tam môžeš prirobiť blikajúcu LEDku.....
kutilmil píše:To co potrebujes sa vola impulzne alebo krokove relé. Prve stlacenie zapne, druhe vypne a tak dokola. Hlavne nad tym dobre popremyslaj aby sa ti to niekedy naozaj samovolne nezabrzdilo alebo opacne.
Ano je to přesně tak nebo taky jinak paměťové relé, konkretně MR-42. Už to mám hotové a funguje to bezvadně. Relé si pamatuje poslední polohu ale bez napětí se vrací na výchozí nastavení, po připojení k elek. začne tam kde skončilo, což se dá prakticky využít. Mám to zapojené tak že bez proudu (tak že nebere z baterky) je kontakt zabržděno (něco jako je u náklaďáku bez vzduchu) po zapnutí klíčku se relé aktivuje a přepne na druhou polohu a odbrzdí, protože je to automat startuje jen v poloze P zajištěno a sešlápnutým brz. pedálem tak že se to nerozjede ani když to je z kopce. Pokud chci zabrzdit s běžícím motorem stisknu tlačítko a můžu vystoupit aniž by se vozidlo rozjelo, opětovným stiskem se zase odbrzdí. Po zastavení a vypnutí klíčku se brzda zase automaticky zatáhne, bez následného odběru z baterky.Moc díky za pomoc.