Skutečné napětí nezatíženého sekundáru toroidního trafa
Moderátor: Moderátoři
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
Skutečné napětí nezatíženého sekundáru toroidního trafa
Je to normální, že je sekundární napětí oproti štítkové hodnotě až o tolik vyšší?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Hape
- Kontaktovat uživatele:
To napětí na štítcích transformátorů je myšlené při plné zátěži? To by pak to vyšší napětí bez zátěže taky vysvětlovalo.
Ptám se proto, že si stavím regulovatelný laboratorní zdroj podle článku na tomto webu a v něm autor píše, že je uzpůsoben pro napájení ze síťového trafa 230V/24V. Ve schématu i v návrhu pl. spoje počítá se vstupním filtračním kondenzátorem C1 na napětí 35V. Jenže já na něm mám po připojení na shora uvedené trafo po usměrnění napětí 37V, což je i podle vyjádření samotného konstruktéra a autora článku špatně.
Současně mi tvrdí toto, cituji:
Největší problém je však ve vysokém napětí. Takového napětí by nemělo jít dosáhnout transformátorem 230/12-0-12. Na výstupu trafa je tedy 24V střídavých, pokud se usměrní a vyfiltruje zákonitě nemůže být vyšší jak 32,4V (dle výpočtu: (24V * √2) - 1,4V, (napětí * √2) - úbytek na diodách můstku). Kondenzátor na vstupu tak nebude mít dlouhou životnost, případně může i bouchnout. Hledal bych tedy z jakého důvodu je na transformátoru tak vysoké napětí.
Tak tedy hledám, ale osobně si myslím, i podle toho co píšete, že chyba je na straně konstruktéra a C1 měl být navržen aspoň na 50V.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ta připomínka o přepínání sekundárů je více než logická.
Nestav to.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Realita. Zdroj rozměr 10x10x20cm, KD503 (300W) sice na chladiči, ale opřenej o trafo, co taky solidně hřálo. Bez chlazení. Já s tím krmil většinou TTL desky 5V a podobný věci. A protože TTL byly(i?) žrouti, tak 1A na tranzistoru bylo asi 30W + teplo z trafáku. V uzavřené plechové krabici.
Pak se stalo, že se prorazil i ten trafák, ale to se stalo, až jsem v 19 letech zmizel z toho domu a tohle si vzal jako jedno z mála věcí. Vlastně jsem tam nechal všechno, co jsem měl. Některých věcí je mně líto, shnily prý na půdě. Třeba vláčky H0. Možná trafák byl načnutej už od začátku, kdoví. Plechová krabice samozřejmě připojená dvojdrátem bez PE. Takhle končí bastlení a zlostní otcové, když synové zjistí, že jejich rodiče jsou blbí a nezodpovědní. Tak bacha na to.
Už jsem jak Hill, taky píšu špalky z "mládí".
Jo, říká se tomu NOMINÁLNÍ PARAMETRY - napětí a proud dosažitelný ZÁROVEŇ. Jejich vynásobením dostaneš nejvyšší teoreticky přenositelnej výkon, kterej trafo předá na sekundár. Kdyby byly uváděný jen hodnoty bez zátěže, těžko by sis navrhnul nějakou konstrukci ...Hape píše:Ještě se zeptám jinak.
To napětí na štítcích transformátorů je myšlené při plné zátěži?...
A kutilmile - nelituju tě
Konstruktér musí počítat s tolerancí napětí napájecí sítě a zároveň by měl počítat s tím, že reálné trafo 100VA bude mít napětí naprázdno vyšší než 24V. Tady to autor alibisticky neřeší. Skutečně by měl předepsat kondenzátory na vyšší napětí, když to prodává veřejnosti.
Ono je překročeno mezních parametrů víc. Ale integrovaný obvod obsahuje ochrany proti přetížení, tak to nevede k destrukci. Pouze není možné dosáhnout všech deklarovaných výstupních hodnot v určitých kombinacích proudu a napětí. Zdroj umí dávat 30V i 3A. Ale neumí současně 30V a 3A, protože trafo nedá potřebné napétí. A neumí ani 3A při 2V, protože se IO se přehřeje.
lze použít vratnou tepelnou pojistku ( např. v Hadexu, třeba kolem 90 st.) upevněnou kouskem plíšku na chladič v těsné blízkosti pouzdra a odpínající výstup popř. snižující výst. napětí k nule . Podle mých zkušeností ve dvou zdrojích to "rychlostně" stačí - mám v samodomo zdrojích dvě , první zapne malinký větráček a když to nestačí, odpojí výstup . Zatím nic nevyhořelo ....