Oprava urvaného USB konektoru na tabletu. Je nějaká šance?
Moderátor: Moderátoři
Oprava urvaného USB konektoru na tabletu. Je nějaká šance?
dostal jsem na opravu tablet s utrženým USB konektorem. Bohužel jsou z plošného spoje vytrhané plošky mědi.
Dá se to nějak podomácku opravit? Je to pro rodinného příslušníka a když se to nepovede, nic se nestane. Může to být i zbastleno - rozhodující je funkčnost.
Na netu jsem našel vždy jen videa jak horkovzduchem odpájejí konektor. To by nebyl problém. Jenže tady spousta mědi zůstala na konektoru. Na fotce je konektor jakoby zrcadlově k desce. Tmavohnědé fleky na desce odpovídají béžovým ploškám na konektoru. Jediná měď na desce zůstala na zemní ploše (vývod č.5).
Mě napadá odstranit nepájecí masku (jak?) a nastavit přerušené plošky drátky. Ale nevím, jestli je to reálné. Cestička k vývodu č.4 je tenká jako vlas. Nikdy jsem takové prťavosti nedělal.
Smotám případně dva a s hodinářským kůkrem pájím. Bohužel blechy 0603 a menší už je vidět že oči prostě jsou unaveny z věčné práce u kompu a asi věku
Ty daťáky tam mají prokov, tady by to mělo jít s trochou grifu a regulovatelnou mikropájkou (ne kopytem) natahat.
Já tablet nemám. Může existovat jen varianta s napájením bez datových vodičů? Že bych použil jen 2 piny, když to nezvládnu všechno?
Já tak řešil Tab 4- 10", musel sem udělat propoj přes hranu desky na druhou stranu oběma vodiči. Ty hovada tam nenechali ani kousek mědi a plasty sou taky tak natěsno (posrany 3D modelování), že ty vodiče byla nakonec jen kapton páska, drátek z kšandy a zase kapton...
Ty piny D+ a D- opravdu vedou na převodník, bez nich to nebude nejen komunikovat, ale nemusí to ani nabíjet.
Doporučuji je znovu propojit.
Propajovat to cínem se mi neosvědčilo, spoj rád praskne v místě, kde překlenuješ chybějící měď. Lepší je drátek. Pro nejjeměnší opravy používám drátek vymotaný z odsávací licny. Je opravdu extrémně tenký, ale dá se s ním pracovat. A hlavně jej nenatahuj napřímo, ale udelěj na drátku oblouček, něco jako kompenzátor na potrubí.
No a oči, to je další kapitola - já už dnes bez pořádného osvětlení skoro dobře nezapájím i některé 0603, natož 0402.
Ale s tím prostě nic moc nenaděláme...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- jardafiala
Mám pocit, že jsou tam prokovy průchozí a taky neprůchozí. Některé nejsou vidět z druhé strany a mají menší průměr. Ještě jsem se do toho nepustil.