RIGA 103 preladenie
Moderátor: Moderátoři
- elektrosvit
To máš pravdu. Američani měli od začátku 98-108, tak tu MF zvolili tak, aby zrcadlo vyšlo mimo pásmo. Na druhou stranu třeba na SV, KV se na to odjakživa kašle. Záleží na selektivitě vstupu.varikap píše:xsc - může to tak být, ale pak se bude "pořádný kus pásma" přijímat i na zrcadlových kmitočtech. 2 x 10,7 je jen o maličko víc než šířka celého CCIR pásma.
- elektrosvit
Pre OK1 - Suteščne som tam dal asi 6,8p. Som teraz v práci tak to nemôžem skontrolovať ale isto tam je 6,8. Problém bude ale v tých 51p. aj mne sa to zdalo byť trocha nepomer ale dal som to tak ako je to v schéme. Ešte som ale neodmotal z cievky L3. Keď sa rozbehne oscilátor na normálnom kmitočte môže to byť tak "ujeté" že by to nič nenaladilo. Myslím tým cievku L3.
já to mám zatím naladěno na 91-104Mhz s těmito úpravami.
- elektrosvit
Odstupňovaná jádra mě opravdu zaujala, zajímalo by mě, jestli ty rozměry někdo analyticky spočítal, nebo prostě jen šolíchal, až nakonec vyšolíchal správnou délku a průměr jednotlivých stupňů.
- elektrosvit
Tohle jsem třeba nevěděl, neměl jsem je vyšroubovaná. Dej místo C13 vhodný trimr a uvidíš. Když se ti podaří oscilátor správně naladit, změř pak ten trimr a dej místo něj pevný kondík s co nejbližší hodnotou.kutilmil píše:Mimochodm tie jadrá sú odstupnované originál. Nekontroloval som ale rozmery tak neviem ako.
ok1hga píše:to odstupňování nemá vliv na velikost max. rozladění, ale jen na jeho průběh . . .
Jasně to odstupňování je tam aby indukčnost rostla nepřímo úměrně stejně jako u klasického ladicího kondenzátoru, aby z pohledu ladění byly stanice alespoň trochu rovnoměrněji rozprostřeny (aby na jedné straně ladění nebyly moc stěsnané a na druhé daleko od sebe).
Jenomže v těch vstupních jednotkách laděných od 88 do 108 Mhz mají jadýrka ty největší průměry větší než ty původní, takže se docílí na stejné rozměrově posunuté vzdálenosti jadérka většího rozladění cívky.