Ovládanie zvonov
Moderátor: Moderátoři
Ovládanie zvonov
Chcem tu požiadať o pomoc, či niekto nemá ďalšie údaje o uvedených obvodoch MZ..., t.j. funkcie ich vývodov a prípadne schému zapojenia popisovaného riadiaceho modulu. V núdzi by som schému nakreslil podľa tamojších plošákov, horšie je to s funkčným určením vývodov exotických švábov.
JaDu píše:... Chcem tu požiadať o pomoc, či niekto nemá ďalšie údaje o uvedených obvodoch MZ..., t.j. funkcie ich vývodov a prípadne schému zapojenia popisovaného riadiaceho modulu. V núdzi by som schému nakreslil podľa tamojších plošákov, horšie je to s funkčným určením vývodov exotických švábov.
Dost podrobně jsou obvody řady MZ100 popsané ve 2. díle knihy ČESKOSLOVENSKÉ POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY - autor J. Bém. (str. 285 a dál).
Možná by se daly najít informace o těchto IO od fy Siemens - místo písmene M měly na začátku F a bylo jich víc. Měl jsem katalog, ta logika byla označena jako LSL, snad to byla zkratka, že odolává rušení.JaDu píše:... je postavený na šváboch DTL logiky (MZH115, MZJ115, MZK105), o ktorých mám veľmi skromné údaje získané z Tesla katalógu ...
Princíp nebude nejako moc zložitý. Motor zrejme ovládajú 2 stykače - reverz...
Bude tam generátor impulzov s MZK - ktorý ich postupne ich predlžuje. Tie idú do MZJ (klopný J-K) ktorý zabezpečí aby nedošlo k súčasnému zapnutiu oboch výstupov a medzi prepnutím vytvára "medzeru" - vypnutý stav. Nakoniec MZH (dvojvstupové NAND) ovládanie výkonových prvkov pre stykače.
- serviceman
Je šanca, že knihu Čsl. polov. součástky sa mi ešte podarí zohnať, celú, i keď ma v nej zaujíma len pár strán.
Od fy Siemens som stiahol Analog IC (1976/77). Z nej viem, že hľadané obvody sú v knihe Digital IC, túto som na inete nenašiel.
Základný princíp fungovania pohonu zvonov mi je už jasný. Nepoužíva sa aj reverzný chod motora. Zvon sa rozhojdáva jediným smerom motora jeho krátkymi zábermi v správnom okamžiku (raz za jeden kyv). Antiparalelnými tyristormi sa spínajú len dve fázy, jedna je napriamo, t.j. motor je zrejme v trojuholníku. Logické tabuľky integračov nie sú problémom, ide mi o využitie ich vývodv, ktorých majú viac voči TTL.
Obrátil som sa už aj na firmu Elektrozvon, kde mi veľmi ochotný pán poradil, že chyba je najskôr v snímači pohybu zvona. Tak sa na to zameriam, ale až po sviatkoch.
Stále ma však zaujíma obvodové riešenie modulu a tamojšie šváby, jednak zo zvedavosti a pre pripravenosť na iné chyby. Žiadať know-how priamo od firmy sa mi zdá dosť odvážne.
https://datasheetspdf.com/pdf-file/841532/ETC/FZH115/1
Kdysi jsem měl celý katalog, jednou jsem ho víceméně omylem vzal na veletrhu v Brně, myslel jsem, že je na obálce LSI, tak jsem ho odložil do šuplete, pak se mi velmi hodil, když jsem měl dodělat vývoj vyhodnocovací jednotky VJ10D co na těch obvodech byla zkonstruovaná.