Zapojení motoru stěračů
Moderátor: Moderátoři
A na Škodovkách ještě v embéčkách byl motorek, který dokonce ignoroval polaritu napájení, točil se vždy na jednu stranu, byl taky sériový. Na ose motorku šnekový převod a bylo to.
Kliku s vidličkou uvnitř a kývavý pohyb osky bez dojezdového kontaktu měly u nás naposledy stěrače Š440 Spartak, Š445 Octavia a Š450 Felicia, každý stěrač vlastní, než se přišlo na to, že synchronní pohyb stěračů je lepší udělat táhly a jedinou klikou. To začalo u embéček. Když se totiž různě rychle běžící stěrače na staré oktávce potkaly, odnesly to obvykle zuby v převodovce.
A u japonských hatchbacků měly zadní motorky taky kliku venku a na ní posuvem čepu stavitelný krok. Vím to, jeden motorek jsem nedávno věnoval, byl vymontovaný z třetích dveří Swifta 1991, když šlo auto do šrotu na celkovou sežranost nosníků, protože jsem si ho nechával jako rezervní, kdyby nepřežil ten v pátých dveřích ve Swiftu 1996, za ty jsem ho totiž pověsil ke stropu v myčce. Ale motorek jsem do rovnání dveří nezapínal, takže přežil. Loni zjara jsme ho ani nevyndávali, když šel i ten Swift za tím prvním ze stejného důvodu (variabilní geometrie předku, dlouhodobě fixovatelná jen za cenu výměny celé podlahy).
Takže zůstává otázka, jestli ten jeden motorek s táhly tam byl už z výroby, nebo to bylo dodatečně předělané, jako se dodatečně předělávaly brzdy, protože i Felicie měly až do konce výroby samostatné spínače pro levý a pravý stěrač.
Majitel si taky někdy od roku 1963 mohl nechat namontovat dodatečně samostavy brzd, dělali je tuším v Urbanicích. Ono to lezení pod auto a ruční vymezování vůle brzd každých asi 1000 km (ve městě častěji) bylo docela otravné.
Ovšem na to nebyly žádné svolávačky, to si musel objednat a zaplatit každý sám.
A kutilmile - nelituju tě
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
EKKAR píše:začaly montovat nižší a širší 13" na "emky" (165/70 R13)
Opravím tě. Na 105/120 atd se nemontovaly 165/70 R13, nýbrž 165 SR13, případně 165/80 R13. Platí, že není-li profilové číslo uvedeno, tak toto činí 82. Bezduše to taky nemělo, ani naše Š 125L z roku 1989 neměla bezdušové pneumatiky. Ty měl sériově až Favorit a ten místo vzorku OR 34 měl tehdejší novinku OR 37 Economy a právě s rozměrem 165/70 R13.
Pneumatiky OR 34 nebyly "Tubeless".
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Nicméně rozměr 165/70 R13 se na Š 742 sériově nemontoval.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Ta složenina byl pěkný hybrid. Dle TP to byla 105, ale mělo to pětikvalt a hřebenové řízení (to se do 105 montovalo až později) a motor byl ani nevím co. Číslo na něm vyražený sice hlásalo "105", ale kdoví co to bylo.
Jinak ty OR34 se daly běžně koupit ještě v letech 2003-06. Nebyly to špatný gumy, byly to spíš trochu zimáky.