Jakási mini telefonní ústředna - problém s ventilátorem
Moderátor: Moderátoři
Jakási mini telefonní ústředna - problém s ventilátorem
Aniž bych ji odzkoušel, rovnou jsem ji otevřel, uvnitř byl ventilátorek 12V/130 mA, rozměr 35x35x10 mm.
Ventilátor jsem zkoušel protáčet prsty, šel docela ztěžka.
Vyjmul jsem plastovou segrovku z hřídele, vytlačil ven vrtulku s magnetem a prohlédnul ji pod mikroskopem. Na hřídelce byl viděl v jednom místě odlouplý chrom, v tom místě byla hřídelka i trochu zarezlá. Očistil jsem ji, namáznul vazelínou a sestavil nazpět.
Vrtulka už šla protočit prsty úplně volně.
No ale když jsem to trochu poskládal, tak jsem zjistil, že se vrtulka netočí - po zapnutí vypínačem se protočí asi o čtvrtinu otáčky a zastaví se.
Tak jsem ventilátorek připojil na zdroj, chová se úplně stejně. Po zapnutí výstupu zdroje naskočí odběr 140 mA, vrtulka se o kousek pootočí a zastaví. A odběr padne na nulu.
Co se s tím ventilátorkem stalo?
Koupím tam nový, ale zajímá mě, jestli se třeba mohl odmagnetovat?
Různých ventilátorů jsem měl rozebraných určitě desítky, ne-li stovky, ale takový problém jsme potkal poprvé.
Napadá někoho něco?
Díky
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- Artaban001
Pokud se Ti po zapnutí ventilátor pootočí, zkus pootočit vrtulkou. Pokud se rozběhne ze sníženýma otáčkama, jede Ti jen na jedno vinutí. Pokud se dostaneš k plošnýmu spoji, tak najdi střed vinutí a proti němu změř oba konce. Pokud naměříš stejný odpor, je v háji ten integráč. Můžeš jej vzít z jiného větráku, nebo se na to celý můžeš vykašlat, změříš rozteč děr na upevnění, a pokud to není atyp, můžeš koupit nový. Větráčky jsou v typyzovaných velikostech a nestojí ranec
- MrWifiHifi