Program na přečíslování souborů - kdo poradí?
Moderátor: Moderátoři
Program na přečíslování souborů - kdo poradí?
- mám soubory fotek s poměrně složitým unikátním označením, vytvořeným fotoaparátem - bohužel při řazení podle klasický číselný posloupnosti ve složce Widlí ty fotky nejdou v pořadí za sebou tak, jak byly vyfocený.
- změnit způsob původního označování nemůžu, foťák nemám k dispozici, abych v něm změnil nastavení na logičtější způsob popisování, mám jen hotový soubory obrázků v soukromým cloudu. Je dost dobře možný, že to označení bylo původně logičtější, protože u některejch mám pocit, že byly focený mobilem a že to přeznačení spáchal ten cloud - bohužel na výběr úložiště nemám žádnej vliv, musel jsem akceptovat to, který si zvolil zadavatel.
- potřeboval bych pro další zpracování těch obrázků poradit nějakej způsob/program, kterej by mi ty fotky přečísloval podle jednoduchý řady počínaje 001 až 999 (víc jak 200-250 jich v jednom souboru není, třímístný číslování musí bohatě stačit) třeba jen podle toho, jak bych je myší postupně přetahoval z jednoho wokna do druhýho nebo nějakým jiným způsobem postupně označoval. Hodilo by se mi to i pro moje soukromý práce s fotkama. Doposud to musím fotku po fotce manuálně datlovat na číselný klávesnici a když těch fotek potřebuju seřadit víc, je to o vyvolání si zánětu v karpálních tunelech ...
Dodatek - pokud mi někdo navrhne, abych využil EXIF data, tak bohužel, fotky jsou bez těch nejdůležitějších, který obsahujou třeba TTD k samotný fotce (datum, parametry expozice, model foťáku...) - autor to nejspíš před uložením řeže pryč, asi aby se mu jich zmestilo co nejvíc ...
A kutilmile - nelituju tě
Ctrl+M
alebo
IrfanView má v napr. v náhľadoch možnosť Spustiť hromadné akcie s vybranými súbormi ...
alebo v programe ťukni Súbor - Hromadná konverzia/Premenovanie
Dík za nakopnutí (snad) správným směrem.
Pokiaľ pôvodná skupina fotiek má v názve niekde nejaký dátum a čas, dá sa to premenovať aj tak, aby sa to triedilo podľa tohoto. Fotky stiahnuté z internetu majú zvyčajne dátum vytvorenia súboru presne okamžik keď sa súbor uloží na harddisk. EXIF to už tiež nemá. Pokiaľ teda nieje čas uložený v názve súboru, ale je napísaný niekde pod fotkou, jediná možnosť je sťahovať ich v poradí v akom ich chce mať a následne dať zobrazenie podľa dátumu, a premenovať.
Však hej - tímhle vším už jsem si prošel, že se upravujou kopie, zatímco na originál "se nešahá", stejně tak výsledný řazení, ono by to ani jinak nešlo použít, jsou to "časosběry" z určitý činnosti, který mají ve finále bejt použitý jako instruktážní a výukový, takže časová posloupnost je právě důležitá. Už mám "zmáknutou" i kontrolu duplicitních fotek, respektive fotek zobrazujících moc často podobnou situaci (soft Visipics), ale to nutný zdlouhavý manuální přečíslovávání už mě prostě sralo ...Hubert_79 píše:Hlavně si někde nech "originály" a vrtej se v kopiích. Řadil bych to (u fotek logicky) dle data a času pořízení.
-
petrfilipi
Přejmenování má milion možností, od prostého čísla po využití (částí) původního názvu nebo doplnění o vlastní text. Prostě tam nastavíš defacto cokoli.
Před samotným provedením přejmenování vidíš náhled, jak to bude vypadat. Pracovat s kopiemi a ponechat původní název v novém názvu jsou dobré rady.
PF
-
petrfilipi
Zkus si TC znovu nainstalovat a spustit - ukáže ti wokno rozdělený svisle na 2 půlky - a při prvním spuštění ti v obou zobrazí obsah systémovýho disku neboli ve Widlích "disk C". No a jestli sis všimnul, tak jsem vejš napsal "s pořádným drakem", což někde jinde znamená "s vopicí" a jinde zas "nacucanej jak klíště" neboli "sťatej jak Záviš z Falkenštejna", "sjetej jak carskej ouředník" nebo prostě "na plech". V takovým stavu se pak chlap často chová podobně jako blondýna - zjistí, že má dva stejný disky "C", tak dá jeden zformátovat ...
Jinak jsem ten postup postahovat, zobrazit v TC, seřadit podle data a přejmenovat vyzkoušel na jednom nepříliš náročným souboru asi 15 fotek a chodí to jak potřebuju.