Myčka AEG 911D53-1T - málo hřeje

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Sesi

Myčka AEG 911D53-1T - málo hřeje

#1 Příspěvek od Sesi »

Na (ne)topení AEG myček je dotazů opravdu hodně, ale nenašel jsem obdobný problém.

Myčka AEG F54030VI0, typ 911D53-1T, PNC 911 535 039 03, rok výroby 2013

Problém - nenahřívá na požadovanou teplotu, maximálně tak 40-45°C (i 70°C program), ale topí jen na začátku hlavního mytí, tj. buď skončí při nižší teplotě, nebo topí jen po nějakou dobu, pak už nedohřívá (zkoušel jsem i v průběhu mytí vybrat vodu a dolejt na původní hladinu studenou vodou - už vodu nenahřeje). Předmytí nenahřívá vůbec - to je možná v pořádku.
Není to typický problém relé (vyhřáté kontakty), topné těleso OK (25 Ohm a cca 8,9A když hřeje). Na kontaktu relé topení je 230V (jde přes hladin.spínač nižší hladiny a bezp.termospínač u topného tělesa - obojí je OK). Když relé rozepne a těleso přestane topit (měřil jsem proud klešťákem), na kontaktu relé je pořád 230V (tj. hladina a bezp.termospínač stále OK), ale cívka relé už nemá napětí z ŘJ.
NTC čidlo cca 4,8kOhm při pokojové teplotě a asi 1,8-2kOhm když nahřeje na asi 40°C (zkoušel jsem i jiné čidlo, hodnoty stejné).
Hladinové spínače se zdají OK (reagují na fouknutí), hadice k nim čisté. Vodu napustí vždy správnou hladinu.
Myčka čistá, voda proudí, napouštění, vypouštění OK. Mycí cyklus proběhne bez problémů, jen je voda chladnější (=špatně rozpouší tablety, mytí a oplach nejsou dobré). Nehlásí žádnou chybu (nevím ale, jestli se nemusí chyby vyčíst v servisním módu).
Ještě jsem tady v diskuzi narazil na možný problém s tachodynamem hlavního čerpadla - tak jestli by to nemělo souvislost s topením.
bu2520

#2 Příspěvek od bu2520 »

mělo :)
Tomikt

#3 Příspěvek od Tomikt »

pripoj si na tachodynamo voltmetr a sleduj jestli v prubehu myti nevypadne napeti co z nej leze...
Sesi

#4 Příspěvek od Sesi »

Děkuji za rady, zkusím to.
Sesi

#5 Příspěvek od Sesi »

Děkuji všem za rady - myčka opravena, už topí jak má. Problém byl opravdu v tachodynamu, i když během mytí dávalo pěknou sinusovku s napětím okolo 9V (konstantní chod) a bez výpadků (jenže se mi asi nepodařilo chytit okamžik výpadku, kdy přestane topit).
Tachodynamo mělo odpor asi 1,5kOhm (servisní manuál, i když k jinému modelu myčky, říká 210 Ohmů,) a když jsem ho vymontoval a v ruce jen trochu promačkal, odpor se výrazně měnil (stovky Ohmů až skoro 10kOhmů), tak bylo jasno.
Ověřil jsem si simulací signálu tachodynama (malé trafíčko 230V/9V, primár na napájení motoru a sekundár místo tachodynama), že myčka nahřeje na požadovanou teplotu, tj. řízení teploty funguje správně.
Nakonec jsem v místním servisu praček/myček sehnal tachodynamo se stejnými rozměry a připojením, jen odpor byl nižší (90Ohm), tedy i napětí zhruba poloviční, ale zřejmě to stačí, funguje správně i pulzní mytí.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“