Sháním G.Tauš - Pokusy z radiotechniky
Moderátor: Moderátoři
Sháním G.Tauš - Pokusy z radiotechniky
raději bych papírovou formu knihy s tím, že ji můžu pro ostatní naskenovat. Nepohrdnu ani skenem.
Značka - syn má zájem o elektroniku.
Díky.
Nebylo by lepší raději jít nějakou modernější cestou třeba https://knihy.nic.cz/files/edice/hradla ... nocipy.pdf
nebo fyzicky: https://knihy.heureka.cz/hradla-volty-j ... rtin-maly/
?
- monterjirka
monterjirka píše:A až tu knihu seženete, začnete mít problém kde sehnat tranzistory OC170, OC71,...
Nějaké zbytky stále doma mám po tátovi. Zrovna dnes se mi do ruk dostala dioda OA9. Ačkoli, viděl jsem i audiony s křemíkovými tranzistory, což o to... Spíše mne zajímá funkce reflexu v dnešní době.
OC bylo původně 0C, jako nulové žhavicí napětí a trioda.
- jirka5
Tu knihu pana Malého bych rozhodně neodsuzoval, jak jsem ji prolistoval, tak se mi docela líbí, jsou na ni i kladné recenze, ovšem málo platné, pokud chlapce zajímá analogová technika, tak se mu musí sehnat kniha od Tauše. Sám jsem na ní také vyrostl. Náhrada germaniových tranzistorů křemíkovými by zas neměl být takový problém, stačí změnit pracovní bod. V Hadexu jich lze za padesát koupit pytel. Větší problém jsou ovšem germaniové diody, ty se dají koupit už jen v Číně, a ohlášený konec AM vysílání 31.12.2021, takže všechny krystalky a reflexy oněmí. Speciálně ten reflex, co je v Taušovi (zbytečně složitý se dvěmi tlumivkami) se mi nikdy nepodařilo rozchodit. Kdysi jsem zkoušel reflex s KC147 (tehdy nejlevnější křemík) místo 156NU70 a chodil nesrovnatelně lépe. Schémata, podle kterých jsem kdysi bastlil, jsem na netu nedohledal. Pokud by měl někdo zájem, naskenuju a pošlu mailem.
GustavTauš-Pokusy z radiotechniky (1967)
Karel Novák-Slabikář radioamatéra (1970)
Adolf Melezinek-Stavíme tranzistorový přijímač (1967)
Mám je dodnes v knihovně a občas do nich z nostalgie nakouknu.
Hlavně podle knihy Pokusy z radiotechniky jsem hodně stavěl, i to pájecí pole mám kdesi ještě schované. A pár tranzistorů jaksi při pokusech také odešlo a ty v té době nebyly právě levné (třeba 156NU70, OC170). Výsledkem tohoto snažení byl nakonec reflexní přijímač pro SV, kde i ta zpětná vazba docela obstojně fungovala a ty slabé stanice se pěkně "vynořovaly" z éteru. Krásná to doba. Na ukázku pár fotek reflexního přijímače postaveného podle těchto knih v roce 1969. To mi tenkrát bylo 14. let. Ať se daří.
Kód: Vybrat vše
dnnt.mzk.cz/view/uuid:9b3d0280-4582-11e5-8851-005056827e51Bohužel tuto knihu nelze (legálně) stáhnout.
Něco jsem zkoušel, ale bylo by to taky trochu pracné.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
- jirka5
Karl-Heinz Schubert - Velká příručka radioamatéra (SNTL 1966),
tu lze navíc na rozdíl od Tauše stáhnout na uložto, snad je tam kompletní.
Škoda, že se žádný z mých výtvorů nedochoval. Vypadaly podobně, jenomže místo plošných spojů jsem používal odřezky z tehdy oblíbeného umakartu, které jsem dostával od známého truhláře, ze strany součástek to vyhlíželo velmi esteticky, zespoda hrozné vrabčí hnízdo.....