Kde sehnat prokladový papír?
Moderátor: Moderátoři
- jirka5
Kde sehnat prokladový papír?
Nemám na mysli tedy ten "silný", kterým se izolují jednotlivá vinutí mezi sebou a který lze dohledat na internetu.
- LojzaFernet
Určitě to bude na internetu k dohledání.
Používali to už za minulého bolševika v ZVS Dubnica, ZPA Prešov i ve Znojmě, ve 3 tloušťkách, říkali tomu Melinex.
Napohled to vypadá jakoby bezbarvá PET fólie, ale teplota 150-180°C s tím ještě nic nedělá.
Je to k nalezení takřka ve všech trafech z Dubnice, vyrobených pro Teslu Vráble a zhruba od 2.poloviny 80.let.
Někdo z odrostlejších slovenských přátel, co v Dubnici třeba pracovali, by to mohl vědět, co to byl chemicky za materiál.
Má to fakt velkou elektrickou pevnost - co to začali používat, neviděl jsem probitý trafo a to ani bezčelově vinutý.
P.S.:
Jako mladý jsem používal prokladový papír z rozmotaných, velkých svitkových papírových bloků Always a Telegrafia /ne MP!/, co měly šířku aspoň 6cm.
V některých vyšších, krabicových svitkových papírových blocích, po vydloubání horní a boční zálivky, byly k nalezení i širší svitky. Ty stačily i na cívky pro plechy EI40 a ještě zbylo i na pracné krajní třepení.
MP bloky se k tomuto účelu totálně nehodí, neboť v nich je papír oboustranně metalizován.
Nomex bude podle síly vhodný mezi jednotlivá vinutí a krycí nahoru. Nejmenší tloušťka je u něj 0,05, to je mezi vrstvy moc.
Otázka bude, zdali firma bude ochotna dodat i menší množství - mám s tím špatné zkušenosti.
Pro "obyč" dvouvrstvě lakované dráty většího průměru jsem si jezdil do blízké navijárny. Mívali tam v občasném provozu i navíječku traf a prokladové materiály přímo na šířky jednotlivých cívek a už natřepené.
To jsem nepotřeboval, protože jsem nejčastěji převíjel jen sekundáry, kde to nebylo potřeba.
Naposled jsem tam byl pro dráty od 1 do 1,8mm na výstupní tlumivky zesilovačů Aldax a DPA.
tady.
Vydrží to krátkodobě i přímej plamen zapalovače. Pulzní trafa jsou s tím izolovaný snad všecky. Akorát cena je trochu vyšší ale je to do druhýho dne.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!