Ultrazvukový piezoelektrický vibrační měnič

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Freedy

Ultrazvukový piezoelektrický vibrační měnič

#1 Příspěvek od Freedy »

Zdravím
dostala se mi do ruky vypálená čínská stavebnice ultrazvukové čističky, elektroniku jsem opravil, ale teď ještě zjistit zda jsou ty měniče v pořádku. Nic na nich nenaměřím, může mi prosím někdo vysvětlit z čeho jsou složený a jak je odzkoušet? Jedná se o měnič jak na obrázku. Děkuji.
Přílohy
ultrazvukovy-piezoelektricky-vibracni-menic-50w_0.jpg
ultrazvukovy-piezoelektricky-vibracni-menic-50w_0.jpg
samec

#2 Příspěvek od samec »

Freedy píše:Nic na nich nenaměřím...
A čím to meraš? Malo by to mať kapacitu jednotky až desiatky nF.
Sandal

#3 Příspěvek od Sandal »

Klasika piezo. Jak vyzkoušet? Možná připojit osciloskop a zkusit v ruce silně stlačit? Nevím. Nebo připojit výkonný generátor cca 40kHz. Jestli funguje, poznáš už když na něj sahneš prstem. Budič nesmí pracovat bez zatížení, jinak hrozí jeho destrukce. Musí být při provozu neustále tlumený třeba kapalinou. Na malý výkon mu ale nic nehrozí.
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

Jestli jich máš víc, tak můžeš zkusit změřit a porovnat kapacitu. Je to kus piezokeramiky, kterážto je nevodivá, takže skutečně nic zvláštního nenaměříš. Porucha bývá o tom, že keramika praskne, nebo se z ní odseparuje elektroda. Seriózně posoudíš funkčnost měřením proudu z driveru, když bere měnič adekvátní proud, tak pracuje. Opět ti ale nezbude, než porovnat více kusů, protože správná velikost proudu je neznámá. Měřit je třeba pokud možno osciloskopem na malém bezindukčním bočníku, buzení je v desítkách kHz.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Freedy

#5 Příspěvek od Freedy »

Tak jsem porovnal oba měniče a mají hodnotu skoro stejnou 4,28nF a 4,27nf, takže by mohli být v pořádku. Přilepil jsem je na nádobu tak zítra uvidíme až lepidlo vytvrdne.
Odpovědět

Zpět na „Teorie“