Tepelné čerpadlo
Moderátor: Moderátoři
Tepelné čerpadlo
Mám Panasonic Aquarea 7kW vzduch -voda, split. Ohřívám TUV a taktéž topím do podlah. Spotřeba za rok i s domácností 10MWh. Bivalenci mám vypnutou a topí v pohodě i při -20°C. Čerpadlo mám 4roky a bez jediný závady šlape 24-7. COP mám 5,2 a mám to i spočítaný podle elektroměru a sedí to. Podlahový topení a TČ je to pravé ořechové
V roce 2002 se akorát důkladně zaizoloval barák postavenej 1934. Lepší by byla samozřejmě podlahovka, byl by skoro dvojnásobnej topnej faktor. Ale rozmlátit kvůli tomu celej barák s parketama se mi nechce. Letos jsem bivalenci ani nezapnul a natočil kompresorem za celou sezónu 780 hodin.
Myslím, že jsem skoro životnostní reference, už to za chvíli pojede 30 let. Náplň je stále stejná, údržba v podstatě nulová. Jen se na venkovní jednotce loupe komaxit ale pod ním je ještě zinek. Zatlumení vnitřní jednotky z molitanu se už před několika lety rozpadlo a zatím nebyli lidi, co by tam dali nový. Všichni strašili, že to bude za 10 let na šrot a ono to furt maká.
Otázka je, jak budou za 30 let makat ty součastný tepelka. Jestli to nebude jako se vším, vokradený čínský srá če.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Potreboval by som TČ na úvod a záver zimy. Tých pár týždňov s teplotami pod 0℃ (2-3) by som jel na drevo, aby som nepoužíval TČ v nevýhodnom režime.
Radiátory mám ploché (Korad) pomerne veľké. Pri 0℃ (vonku, nie v dome
potrebujem na výstupe do radiátorov 38℃ a výkon cca 5kW. Od vonkajšej jednotky k vnútornej jednotke treba bohužiaľ až cca 12m prívod. Ja by som chcel najradšej také jednoduché TČ, ktoré by sa chovalo ako elektrokotol. Teda bez nejakého prehnaného komfortu a príslušenstva, som furt doma zvyknutý na obsluhu.
Prosím Vás poraďte mi aké TČ by bolo pre mňa vhodné, čo by som mal zohľadniť pri výbere?
Nevim jestli to pro tebe bude vhodne nebo potrebne, ale za zvazeni to stoji. V lete je klima k nezaplaceni.
Jestli to chceš provozovat jen jako doplněk, tak to žádnej bivalentní elektrokotel nepotřebuje. Tu vyrovnávací nádrž taky použiješ. Sháněj něco s topným výkonem cca 5KW, při 0 stupňů venku to bude mít při spádu 50/45 topnej faktor kolem 4. To znamená něco s kompresorem o příkonu cca 1,2-1,5KW. Teplou vodu bych do toho nemotal.
Na netu je pár firem, co mají poptávkový formuláře. Zkus nějaký vyplnit, uvidíš, jak to vyjde finančně. Hlavně vybírej zavedený fy. Ono se tu prodává taky spousta srá čů dovezených z Číny prodávaný po kontejnerech s nulovým servisním zastoupením a neseženeš na to žádnej N.D. Tohle není věc na 4 roky jako PC nebo mobil.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
No jestli chceš jet do radiátorů, tak musíš vybírat tepelko co umí teplotní spád 50/45 stupňů.
Predpokladám, že máš na mysli tepelný spád na radiátore, resp. tepelné hodnoty výstupu na okruh kúrenia a spiatočky. V mojom prípade to robí typicky 35/25℃. Tu v Ba sú také zimy, že máme celé týždne inverziu, teploty cez deň 2-4℃ a v noci 0-2℃.
Ohrievanie teplej vody zatiaľ neuvažujem, vychádza potrubie dlhé asi 8m.
Som rád, že výkon TČ stačí tých 5kW, myslel som si, že bude potrebné o hodne priplatiť za väčší výkon. Na uvedenom webe je niekoľko značiek, dobré by bolo vedieť, ktoré akceptovať, alebo aspoň, ktoré sú nevhodné.
Ako sa realizuje nákup? Objedná sa z webu, alebo je vhodnejšie kontaktovať zastúpenie firmy?
https://teplozima.sk/kategoria/tepelne-cerpadla/