Meridian 211 - přeladění na CCIR
Moderátor: Moderátoři
Meridian 211 - přeladění na CCIR
třeba na radioforu, se to "ladičům" moc nedařilo . Schema je společné pro 211 i 212 s tím, že jsou v něm uvedeny odlišné hodnoty kondenzátorů ve vst. jednotce VKV pro typ 212 (CCIR) . To ale zřejmě nestačí a musí se upravovat cívky , výsledky pokusníků nebyly dobré. Konvertor jako řešení nepřichází vzhledem k obsluze v úvahu .
Neřešil to někdo s kladným výsledkem a co možná nejjednodušeji , tj. ideálně bez úprav cívek, třeba nějakým posunem lad. napětí pro jednotlivé varikapy ? Díky za tip .
- Artaban001
Tajně jsem doufal, že cívky budou mít feritová jádra a když je vyměním za mosazná nebo hliníková, dostanu se k výsledku bez motání/odmotání. Bohužel, ferit je jen v první mf a ostatní tři jádra jsou mosazná .
Po asi hodinovém laborování se podařilo beze změn součástek pouze laděním cívek a trimrů dostat se s kmitočtem oscilátoru o cca mf pod žádané
pásmo a doladit vstupní obvody tak, že asi tři stanice hrají pěkně , ale souběh je mizerný a citlivost nic moc ( ostatně citlivost 10 uV na fm uváděná v návodu už také sama o sobě není nic moc ).
V průběhu ladění začalo rádio silně chrastit a šumět. Naměřil jsem napájecí napětí zdroje ze sítě cca 18V místo 9V , evidentně vadný stabilizátor . Asi nevydržel těch 238 V zde v síti . Prorazil se výkonový germ. tranzistor a ještě přibral druhý s ním v darlingtonu. Naštěstí vše ostatní přežilo , je vidět , že
rezervy byly v součástkách veliké
jsem je BD140 + KF517 . Minimum napětí pak šlo nastavit trimrem na jen
cca 9,1V , ale to vyhovuje.
Případné opraváře bych rád upozornil na pár špeků - i když to tak nevypadá a není to vidět , je plechový korpus zdroje izolován od ostatních kovových částí i společné země a spojen přímo s kolektorem výkonového tranzistoru .S ostatními kovovými částmi a společnou zemí je spojen jeho
emitor. Blbě se to hledá, člověk už těm ruským kombinacím + a - zemí odvykl , naposledy snad na vojně v radaru. Další špek je držák pojistky v síti, který slouží současně jako přepínač sítě 127/220V . Větší blbost těžko vymyslet, když se to otočí , budou škody uvnitř dost velké , a moc vidět ta
špatná volba není. Držák pojistky v sekundáru (1A) byl vyvrácený a v cínu se viklal , a to zřejmě tlakem narvaného svazku drátů k síťové pojistce atd.
Vodiče sítě průřez cca 0,35 k pojistce jsou bez další izolace ve svazku s jinými a dotýkají se vodivých částí kolem, dnešní (a ani tehdejší čs.normy)
by to tedy určitě nesplnilo .
Ale celkově zvuk a ovládání rádia jsou docela příjemné .
Předchozí model 202, který je laděný klasickým kondenzátorem, funguje po přeladění zcela příkladně. Model 236 má modernější zapojení a dobrou citlivost, ale vzhledově moc nezaujme, takže nejraději používám nejstarší typ 202. Má solidní vzhled, dobré akustické vlastnosti, ale nemá vestavěný síťový zdroj. Napájím jej malým napaječem z dřívější produkce Tesly.
Ona ta horší citlivost bude mít souvislost právě s tím odmotáním cívek ,
které jsou navíc s mosazným jádrem a jejich indukčnost bude malá , aby
to "dorovnalo" zřejmě větší kapacitu varikapů . Pak je ovšem malý i rez.odpor laděného obvodu a tím pádem i zesílení vstupní jednotky , byť
naladěné optimálně .
Koukal jsem, že ty varikapy jsou i v Rigách apod. - nenašel by někdo odkaz na jejich katalogový list , česky psáno je to typ KVS 111B ? Díky za tip.
- Artaban001
Největší změny kmitočtu/kapacity se dějí při malém Ulaď. A ty se o toto cenné pásmo napětí dobrovolně připravíš.
Kapacita varikapů 30pF je pro VKV přijímače zcela běžná, takže řešit rezonanční odpor odmotané cívky a tím způsobenou malou citlivost se mi zdá zbytečné.
Můžeš zkusit varikapy KB105. Ale inženýrské řešení je použít odpovídající cívky s menší indukčností.
1.79 závitů bude nejspíš chyba kresličky. Asi tam mělo být 1.75. I když čtvrtina závitu je vlastně nesmysl, u této kostřičky to znamená, kde na obvodu závitu uděláš odbočku. Já fotku a text chápu , že odmotal 2 závity. Nemusí to být vůbec optimální, ale k přeladitelnosti to povede.
Mimo téma: Nezhoršuje hliníkové či mosazné jádro jakost cívky? Asi ne, když se to dělá, ale...
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
PavelFF píše:Mimo téma: Nezhoršuje hliníkové či mosazné jádro jakost cívky? Asi ne, když se to dělá, ale...
Mosazná jádra se používala i v televizních karuselových voličích, které chodí přes 200 MHz, takže asi ne. Taky mě to překvapilo.
V některých lampových rádiích se cívky ladí posouváním závitu nakrátko a taky to funguje.
Milan píše:Bohužel, deska měniče napětí pro varikapy je zcela jiná než je uvedeno v dokumentaci, měnič má jen jeden tranzistor . Trimr orig.zakápnut v krajní poloze s max.napětím cca 16,2 V. Takže tudy zřejmě cesta nevede , předělávat měnič znamená převíjet trafo.
ale proč ?
jak je udělané usměrnění ?
nestačil by "násobič" ?