HDD Caviar WD5000AAJB

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

HDD Caviar WD5000AAJB

#1 Příspěvek od Celeron »

Mám problém s tímhle diskem. Je to 500GB PATA v rámečku Super Rack, mám ho historicky na přenášení velkých objemů dat a archivaci na samostatným vzdáleným místě. Je nastavenej jako Slave.
Včera po zapnutí se PC opakovaně kouslo ve výpisu "Probíhá načítání systému" a trvale svítí na Super Racku ledka výběru. V jiným PC stejný chování. Jinej disk v rámečku bez problémů. Disk se v Biosu identifikuje správně ale to je tak vše.
Co s tím když všude blokuje načtení systému? Protože většina PC již nemá PATA štekr, je pověšený na PCIe Axago řadiči.
Nemají tyhle Caviáry nějakej standardní problém? Do poslední chvíle byl bez chyb.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
xsc

#2 Příspěvek od xsc »

Nejspíš se neroztočí na potřebné otáčky. I tak by ho po čase mělo IDE shodit na timeout. Jedině ho zkusit na staré desce s nativním IDE.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Roztoci sa, inak by sa neidentifikoval spravne. Mozu byt poskodene nejake sektory alebo aj moduly v servisnej oblasti. Je na to pekny servisny program WDMarvel, na diagnostiku staci aj demo verzia. Ale pozor, da sa tym narobit dost skody.
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

rnbw píše: Je na to pekny servisny program WDMarvel, na diagnostiku staci aj demo verzia.

Nojo, ale jak to udělat aby jsem Marvela spustil? V Core Duo je nativní IDE dvakrát a i na druhým disk blokuje načtení systému. Když ho připojím přes USB převodník, kterej nějak nemůžu po letech nalýzt, tak to nejspíš nepůjde taky.
Jirka

xsc

#5 Příspěvek od xsc »

Ve spoustě desek pro CoreDuo zcela nativní IDE není, záleží na verzi ICH. Od ICH8 IDE řadič není v čipsetu, je to čip od někoho jiného a ne vždy je jeho podpora v BIOSu zrovna dokonalá.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Tak pak už se tu válí v regálu jen snad funkční P4. Starší asi nemá smysl, matně pamatuju, že bylo omezení na 80GB. To bylo u Pentia nebo PII?
Jirka

xsc

#7 Příspěvek od xsc »

Těch omezení bylo spousta. 540MB, 8GB, 32GB a pak 128GB. U desky pro první P4 bych čekal bezproblémovou podporu minimálně do 128GB, u novějších to chodí až do 2TB.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Disk odpoj, pripoj ho az po nabehnuti systemu.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Jseš přesvědčen, že řadič, případně HDD snese za chodu zastrčení toho vnitřního Centronixu v šupleti a nebo radši za chodu připojit jen napájecí Molex?
Jirka

rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Pripajat napajanie napajaci Molex za chodu nemusi byt uplne bezpecne. Takze ten by som nechal zapojeny a za chodu pripojil datovy kabel. Ak mas napajany disk zo zdroja PC, tak potencial GND je vyrovnany.

Niektore sufliky maju spinac napajania - posubny alebo cez kluc, ti boli asi urcene na vymenu za chodu.
PCmaniac99

#11 Příspěvek od PCmaniac99 »

Celeron - kdyby něco válí se mi tu kompletní funkční K7N2 delta s AMD Athlon xp3200+ barton, agp grafika, nějakej disk v tom je, ide nativně. Tato deska ještě nezná SATA a PCIe. Za odvoz.
xsc

#12 Příspěvek od xsc »

Celeron píše:Jseš přesvědčen, že řadič, případně HDD snese za chodu zastrčení toho vnitřního Centronixu v šupleti a nebo radši za chodu připojit jen napájecí Molex?
Když ještě bývaly šuplíky s klíčkem, tak řadič připojení a po té zapnutí napájení za chodu snášel bez problémů. Následně stačilo vyhledat nový HW a primitivní hot-swap byl na světě. Jenže ten klíček vypínal obě napětí na Molexu současně přes tranzistory. Takže se nemohlo stát, že by elektronika dostala jen 12V, co by si hledalo nejkratší cestu k zemi :-)
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Hmm, ty moje Vipower šuplata sice klíček mají, ale je tam jen packa proti vysunutí disku, vypínač žádnej. A přes ten vnitřní Centronix jde i napájení, takže radši odpojím plocháč vevnitř v bedně.
Jirka

Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

PCmaniac99 píše:Celeron - kdyby něco válí se mi tu kompletní funkční K7N2 delta

Dík, ta P4 je funkční.
Jirka

xsc

#15 Příspěvek od xsc »

Holt už máš "vylepšenej" šuplík :-)
Odpovědět