Stříkání nitrobarvou Celox
Moderátor: Moderátoři
Stříkání nitrobarvou Celox
Jak se tý "mouky" dnes nejlíp zbavit aniž by se přišlo o lesk vedle "mouky"?
Díky!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Vyleštil jsem s tím i zašlý matný lak na přístrojích, používám to pro obnovu sklíček displeje u vysílaček, které podle míry poškrábaní brousím smirkem od hrubosti cca 600 do 2500 pod vodou a matný výsledek se krásně rozleští.
U nového nátěru bych se ale bál, že pro broušení nebude dostatečně vyzrálý a ztvrdlý, nicméně by to mělo fungovat.
Funguje to i jako sidol, prakticky to bere vše a čím je materiál tvrdší, tím je účinek lepší. Nefunguje to akorát na sklíčka, která mají dodatečnou ochrannou vrstvu proti poškrábání. I ta se poškrábe, ale ta leštěnka ty škrábance jen rozšíří. Ale to už je jiné téma.
S tím broušením to nebude tak jednoduchý, je to letecká technika, dříví a Ceconite potah přes žebra a šprdličky trupu. Několik metrů čtverečních. Takže se do toho nedá moc opřít a musí se dávat bacha, aby se na hranách žeber a šprdliček neprobrousilo. Pod Celoxem je šedej plnič Body 1K P980 a pokud se víc brousí, tak vyleze skrz barvu. No a vrstvit z důvodu hmotnosti není moc ideální. Namáčet do vody je taky trochu problém.
Před chvílí mi jeden nátěrka poradil koupit autolakářský brusný molitany tl. 4 mm Rotolo Foam od Nortona P400-P1500. Pokud se prý použije s No-Fill úpravou, tak se nezanáší ani při použití na sucho, jen se vypráší. Prý se s tím nedá na hranách probrousit. No a na finál si mám koupit leštěnku Motip podle barvy leštěnýho povrchu.
Při stříkání tak nesmí být příliš vysoká letní teplota, potom právě ten povrch velmi rychle zasýchá.
Bohužel aceton je jako velice těkavý, vypařuje se při nějak 56 st C a při tom vypařování se silně ochlazuje. Pokud je tedy vlhčí vzduch, na povrchu barvy se tak snadno vysráží vlhkost a vzhled povrchu barvy jde tak vepsí.
Takže je třeba mnohem víc než kdysi dříve sledovat i vzdušnou vlhkost i teplotu.
Jinak s tím nitroředidlem s tebou souhlasím, stará C6000 Severochema měla 10 -20% acetonu a 50-70% toluenu , novější Color Lak má 24% acetonu a Siga Pro má skoro 35%. Výsledek je, že za vlhka zbělá...
Jinak ale Celox je hodně zastaralá barva, novější barvy by už měly mít mnohem lepší parametry, tvrdost, stálost odstínu atd. Bohužel už dlouho v oboru nedělám, takže se neodvažuji přímo konkrétně poradit. Snad něco z polyuretanových barev. Ale stříkání konkrétní barvy s konkrétní pistolí se nejdřív musí na něčem málo významném naučit.
BOBOBO píše:Nitrokombinačka=celox!
A to chceš tvrdit komu? Celox C 2001 zaschne za 5 minut. Nitrokombinace C 2018 za několik hodin. Nitrokombinace byla směs nitrocelulózový a syntetický barvy.
Poradce Dener z fy Barvy Laky Hostivař píše:
Nitrokombinační email C 2018 se již řadu let nevyrábí. Je možné si jej připravit smícháním vypalovacího emailu S 2053 Autobal a spec. nitrocelulozového laku C 1145 jilkolín v poměru 4:1 hmotnostních dílů.