Trouba Electrolux EOA5851AAX, prasklé sklo

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

Trouba Electrolux EOA5851AAX, prasklé sklo

#1 Příspěvek od Lukas-Peca »

Na této vestavné troubě (původní cena asi 18 000 Kč) se po cca osmi letech samovolně vysypalo vnější sklo dvířek. Co jsem se díval na internetu, tak to není žádný ojedinělý případ. Nový díl stojí 2500 Kč a hlavně není skladem. Dvířka obsahují celkem čtyři skla. Vnitřní tři jsou jen vložená, ale to vnější je lepené k plastovým bočnicím dvířek. Dvířka nemají kromě těch dvou bočnic žádný rám a sklo je tak při otvírání namáhané na krut i ohyb. Nejradši bych si nechal u sklenáře uříznout a zakalit sklo, ale nevím, jak bych ho pak lepil. Původní sklo má na sobě v místě spoje černý nástřik, podobně jako čelní sklo v autě. Nemáte s tím zkušenosti?

Jinak to, že je sklo kalené, neznamená, že se o něj nepořežete. Kromě těch malých kostiček po něm zbude i spousta drobných jehlic, které se zapíchají všude. V kuchyni fakt super.
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Myslím, že sklo můžeš lepit přímo, to černé není podmínkou. Teplotní odolnost lepidla na autoskla by měla vyhovět. Poptej se případně přímo u výrobce:
https://www.colorshop.cz/tmeleni-c235/d ... 10ml-i728/
https://www.dinitroldirect.com/product/dinitrol-500/
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Vtipne je, ze v zozname dielov je cena 75 eur a po kliknuti na tuto polozku (5611824664 - FRONT GLASS, INOX, FRAME, 592X470) je tam cena 133 eur :D Ale je to FRONT GLASS,BLACK,592X470MM a je na sklade.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lukas-Peca »

Kdyby člověk aspoň věděl, že za měsíc v té troubě neodejde něco dalšího, třeba řídicí jednotka kvůli softwarové chybě jako v kvalitní troubě Mora. V Rusku to sklo nabízí i levněji...
Zaky

#5 Příspěvek od Zaky »

Nikdy nevíš, pokud je to v záruce, je to problém výrobce, po záruce je to problém majitele :-) Můžeš koupit novou, opravit tuhle, nebo sehnat jiný šrot a opravit si ten. Je pravda, že cena náhradního skla je nelákavá a pokud je to konstrukčně špatně navržené, tak to může rupnout znovu a pokud si necháš udělat sklo sám, taky to nebude zadarmo a vypadat to bude všelijak.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Lukas-Peca »

Dívám se, že celá funkční trouba se dá z bazoše koupit za dvojku. Navíc i bez toho skla se to dá normálně používat, jen to nevypadá příliš esteticky.
p32

#7 Příspěvek od p32 »

Potom to neřeš. Změř to a zajdi ke sklenářovi. Neříkej mu ale na co to je ať tě zbytečně nenatahuje. Chtěj jen prostě tmavší sklo, ale ne moc, aby tam bylo vidět nebo prostě průhledné, ale asi aspoň 4 mm silné a ať ti to dokola obrousí a máš vystaráno.
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Měl jsem podobný problém a ve sklenářství v pardubkách jsem přímo chtěl sklo do trouby , řekl , že ho mají a z tabule uřízl . Tedy běžně průhledné . Jestli je to nějaké zvláštní nevím , ale drží . Tedy mám jen sklo vložené . Ale když vidíš ty statisíce aut , kde páté dveře jsou sklo a nikdo je nijak nešanuje , tak bych se nebál .
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ZdenekHQ »

S tím sklem je to těžký.

Jednak samovolně stárne a křehne, žádnej sklenář nebude řezat tabulku ze starýho skla, jednak tam při vyšších teplotách u kalenýho skla dochází k jevu podobnému "popuštění" u kovu. Výsledkem je nestabilní mřížka, takže při rozbití či samovolnému prasknutí je výsledek "všehosměs".

Já mám v ledničce kalený sklo a to si nechá líbit všechno. U krbu prasklo, ale při chládnutí a po hromadě let. A neprasklo jako kalený, že by se vysypalo, ale prostě podélná prasklina.

U trouby jsem zvědavej, je tam trojsklo, ale zatím klid.

Torzní namáhání by to kalený mělo vydržet.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

To jsou zase žvásty , právě jsem dořezal na dva skleníky ze skla ze starých oken z paneláků . A-neumí to , B-chtějí prodat nové .
Ještě mám doma tak 70m2 4ky .
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ZdenekHQ »

Tu větu "To jsou zase žvásty" musíš mít někde jako makro. Začínáš tím skoro každej příspěvek.

Jinak ve kvalitě starých skel je samozřejmě rozdíl, ale ani tak se do toho sklenářům nechce.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Protože to jsou žvásty . Udělej si ke mně výlet a nařežu Ti jak budeš chtět .
Potřebujou prodat nové !! další heslo kapitalistický s v i ně .
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“