zlomeny zavitnik
Moderátor: Moderátoři
zlomeny zavitnik
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rozpustenie zavitnika v hliniku
https://youtu.be/hHN0v2wYjXQ
rozpustenie zavitnika v mosadzi
https://youtu.be/JCADI0YSt8M
Ostatně, věděl jsem to už od řezání nových závitů na trafopájce, že to není moc velká prdel. My vidláci nic jiného skoro nepoužíváme - 50W a 100W fajfku výjimečně
Stalo se mi to jenom jednou, urvat závitník ve spěchu a nadrženosti na výsledek. Ve fakt velkém fatrcu čistého, černěného hliníku, jako tlusté základny pro 4cm vysoký žebra, nějaký ruský blok-polotovar to byl.
Bylo to silné asi 20-25mm, závity M3,5 do slepých děr, protože jsem nechtěl pak mít mezi černýma žebrama škaredý díry skrz. Zapomněl jsem v tom ajfru, očistit závitník před další dírou, jen jsem ho namočil. V půli křup a bylo to, ani žádný velký odpor tam nebyl, prostě se v půli otáčky hryzl. Nasere to.
Nechal jsem ho tam, bylo to jenom osm závitů v řadě. Posunul jsem celou řadu tranzistorů TO264 o 4mm níž. Původně měla být ta řada tranzistorů přesně ve středu půdorysu základny - no tak holt přesně nebyla, neposeru se. Důkladně jsem se poptal zkušených strojařů, nafasoval jsem o moc lepší řeznou kapalinu, než je obecně doporučovaný petrolej/nafta a dal si hlavně většího majzla. Větší problém byl sehnat novou sadu M3,5, která v běžných obchodech bývá málokdy. Je to skoro typicky "elektrikářský" závit podobně, jako třeba P-závity vývodek.
S tou mědí to je totéž - poradit se s fakt zkušeným strojařem, který dělá s barevnými kovy vč. mědi půl života a při výkladu ho pozorně poslouchat.
Já si nechal fakt dobře poradit od Milana Švrčiny, alias Betaron/svmbass. To je prosím Pan Strojař, skutečně par excellence. Je to ostatně dobře vidět na jeho výrobcích.
Nikdy by se nesnížil, koupit a použít třeba Modushop. Je to pravověrný bastlíř i strojař, čest i znalosti mu to nedovolí
Myslím, že tu má někde u příspěvků i mail, napište si mu, vyplatí se to.
Do hnilíku jsem vždycky s úspěchem jako řeznou kapalinu používal líh přibarvenej pilinkama obyčejný "inkoustový" tužky (anilínem), petrolej/nafta jsou na mazlavej hnilík málo vzlínavý (jako že jsou vzlínavý jak prase, ale na ostří zakousnutý do hnilíku nevylezou) a hlavně ho málo chladí. A to jsem hnilík pod lihem řezal, vrtal, řezal do něj závity, když jsem potřeboval co nejhladší dotykovou rovinu tak jsem hnilík i frézoval. Malej úběr a relativně malý řezný rychlosti jsou základ, v podstatě je to hodně podobný obrábění plastů, taky se řezanej materiál musí co nejmíň zahřejvat - jenže na rozdíl od plastů, který se po nadměrným ohřátí nataví a shrnou, se hnilík při jakýmkoliv lokálním přehřátí na břitu prakticky hned kousne - a pak se buď vytrhne, nebo zadře řeznej nástroj ...sinclair píše:Nikdy se mi to nestalo, protože jsem fakt poslechl varování i dobrý rady, jak je řezání závitů do mědi problematické.
...
Stalo se mi to jenom jednou, urvat závitník ve spěchu a nadrženosti na výsledek. Ve fakt velkém fatrcu čistého, černěného hliníku, jako tlusté základny pro 4cm vysoký žebra, nějaký ruský blok-polotovar to byl.
Bylo to silné asi 20-25mm, závity M3,5 do slepých děr, protože jsem nechtěl pak mít mezi černýma žebrama škaredý díry skrz. Zapomněl jsem v tom ajfru, očistit závitník před další dírou, jen jsem ho namočil. V půli křup a bylo to, ani žádný velký odpor tam nebyl, prostě se v půli otáčky hryzl. Nasere to.
...
Důkladně jsem se poptal zkušených strojařů, nafasoval jsem o moc lepší řeznou kapalinu, než je obecně doporučovaný petrolej/nafta a dal si hlavně většího majzla.
...
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě