Meridian 211 - přeladění na CCIR
Moderátor: Moderátoři
jsou tři+ jeden jako zenerka s průrazem b - e . Tráfko je vymakané vinuté nějakou vf licnou v hrníčku , šahat do toho nechci , rezervu ve výkonu na dvojnásobek to mít nebude - jeden malý tranzistor+ nutnost malého rušení
do obvodů VKV a KV1-5 a navíc stabilizace napětí ( nevidím tam žádný
MAA550 apod.) .
Koukal jsem ještě na Meridian 237 , tam už je měnič na 30V ( orloj s asi
10 tranzistory) a také jiné varikapy. Ty zde použité opravdu vhodné nebudou , mají třeba na 10V cca dvojnásobnou kapacitu než třeba KB109 . Jak již uvedeno, výsledky přeladění odmotáním cívek nejsou u více aktérů přesvědčivé, špatná citlivost resp. vyjádření "nicmoc". Prostě to odvinutí
cívek výrazně zmenší rez.odpor / zesílení , cívka po odvinutí má jen pár desítek nH a to je málo, k větší indukčnosti zase nepasují varikapy. Než tyhle problémy řešit, bylo by jednodušší tam dát minidestičku třeba s SC1088 (TDA7088) , potenciometr na ladění v rádiu je, lepší citlivost zaručena .
Když jsem vst. jednotku takto upravil, přesunula se do CCIR pásma s tím, že ještě bylo nutno trochu laborovat s cívkami a pak samozřejmě sladit. Nebylo třeba nějakých dalších úprav (výměna varikapů, nebo jader cívek). Ladící napětí pro celé pásmo je 1,9V - 15,5V.
To to mohu nechat beze změny, avšak rádio je pak určeno od roku 2022 krom KV k "mlčení" .
Tobě by pomohlo snížit kapacitu paralelních trimrů (k varikapům). Jenže píšeš, že to nepomohlo.
Takže bude nutné ještě víc snížit kapacitu varikapů - buď přidáním sériových kondenzátorů(což se bude dělat hodně blbě kvůli ss napájení varikapů, sníží to taky přeladitelnost, ale kmitočet se posune pochopitelně nahoru) nebo snížit kapacitu varikapů použitím jiného typu. Což mi připadá na pokusy nejjednodušší. Už jsem psal že třeba "televizní" KB105, které mají poloviční kapacitu. Nakonec budeš třeba potřebovat i feritová jádra.
ve verzi OIRT nemá žádná z těchto cívek 4 závity. Cívky L1 a L2 mají 6,75 záv. a L3 má 5,75záv., takže po odvinutí zbyde oněch zhruba uvedených 4,5 a 3,5 závitů. Jestli to stále není zřejmé, tak znovu opakuji, že výše uveřejněná tabulka a foto znázorňují stav pro CCIR.
Pokud se týká citlivosti, tak i když se mi nepodařilo úplně docílit stavu jako u typu 202 a 236, je tato po přeladění pro poslech zcela vyhovující.
Dnes už asi nikomu nejde o nějaký dálkový poslech, jako dříve, když jsme se zde na severu snažili poslouchat rakouské vysílače.
Přikládám originál tabulky cívek pro OIRT a CCIR.