P.S. Priznám sa, okrem katalógov v Qelle v detstve, som sa s takým niečim zoči-voči v živote nestretol....
Staré krásné stroje
Moderátor: Moderátoři
Škoda jenom, že v roce 1969 už si neměli šanci dovézt na osazení vnitřku něco lepšího. O rok dřív to ještě nebyl problém.
Pár BC-BF-BD, nebo 2N/MPS/MJE/TIP, by zesilovač nijak neprodražilo.
Spíš opačně - díky křemíku mohlo být zapojení podstatně jednodušší a přitom s výbornými parametry (jak prakticky dokázal Janda na TW3S) takže náklady na dovoz by se kompenzovaly.
Zatímco u nás stály první série KC507-509 hroznou raketu, tak Němci-Siemens tehdy prodával jejich předobrazy, BC107-109 za necelou marku. Licenční 2N3055 s označením BD130 od Siemensů, byl k dostání za 19,90 DM.
Nadšení v Litovli bylo, vůle nahoře už nikoliv, přestože vývoz mohl přinášet valuty. Proto má zesilovač jen ubohých 2x8W, uvnitř plno bambusu a i na tu dobu jenom průměrné odstupy.
Zajímavý je, že do první malé vývozní série 1968 nebyl problém dovézt potenciometry PREH, později RFT.
Vyrobili jich údajně okolo 2.700ks, z toho jenom málo zůstalo v tuzemsku. Souprava se exportovala spolu s tehdy špičkovým gramofonem NC410 a velkými soustavami RK60, jako Supraphon Studio 1.
Pro tuzemsko pak ze zbytků vyrobili necelých 1.000ks téměř téhož, ale už s horším (nevybíraným) Ge osazením a pod označením AZS200.
Ten jsem na vlastní oči nikdy neviděl.
https://youtu.be/rObG3GddYGk
- elektrosvit
sinclair píše:Za mě nejhezčí tuzemský zesilovač vůbec...
Špatně nevypadá, ale že by to byl až takový zázrak?
Mimochodem, moduly z tohoto zesilovače byly montovány i do starších verzí kufříků GZC110, než někdo zjistil, že je to zbytečně drahé. Pak se na mnoho let používalo čtyřtranzistorové zapojení s GCčky na konci.
Mysteri píše:Nevedel som, kam to upnuť, ale asi sem to patrí. Je to staré a krásne.: Karuselový prehrávač na 20 CC kaziet od Panasonicu z roku 1972 Panasonic RS-296 Od 7:30 to nemá chybáča
P.S. Priznám sa, okrem katalógov v Qelle v detstve, som sa s takým niečim zoči-voči v živote nestretol....
Zaujimavy stroj, per zaujimavost som nasiel schemu (elektrotanya ma cely servisny manual) a je to nejako podozrivo jednoduche
Nemůžu ale soudit, protože původní ZC20 vcelku, se mi nepovedlo získat /jenom nekompletní torzo bez koncáků a trafa/ a původní GZC110 mi z místní základky /z učebny hudebky/ někdo vyfouknul. Myslím, že se jich vyrobilo málo a byly drahé.
Mám jen jeden modul z GZ110, který jsem důkladně proměřil. Na tu dobu a osazení slušný. I s 0C30 na konci to dává plný výkon ještě do 10kHz, aniž by to zničilo budiče, což je obdivuhodný.
Takhle dělali východní Němci HiFi zesilovače 2x25W skoro z ničeho. Celý zesilovač s použitím pouze 4 typů tranzistorů a to ještě každý pes, jiná ves. Je to tak starý, že tam ještě není ani ten jejich tříodbočkový zázrak na hlasitosti.
Neměli v té době ani žádný vhodný budicí komplement, ani výkonové typy.
Moc nerozumím těm sériovým odporům 0,25R ve výstupech. DF zesilovače bude mít v ideálním případě hodnotu tak okolo 10, elektrolyty uměli dělat dobré..
Ale kvituju, že aspoň nepoužili nic ruského
1. typ: SC239d - jejich vlastní, orig je BC239C
2. a 3. typ: BC211/BC313 - Jugoška či Poláci, orig je BC141/BC161 TO39
4. typ: KU607 - od nás, orig je BUY12
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Mysteri píše:SONY, ktoré už po 2 -3 rokoch od kúpi začali žrať nervy a už skončili dávno na zbernom dvore.
Nezobecňoval bych to. Mám sestavu tvořenou komponenty od Sony (pravda, z "lepších" řad ES a QS) a modelové roky jsou taky celkem dávno. Zesilovač a kazeťák (tam se jen měnily řemínky) 1990-92, SACD/CD 2002, tuner 2000 a minidisk tak nějak 1998-9.
xsc píše:Karusel od Panasonicu je hezký, ale tohle od Philipsu je mnohem větší šílenost:
https://youtu.be/rObG3GddYGk
u těch audio kuriozit se patří vyjmenovat pincek CT-M66R syst. cassette multi play na 6 běžných CC kazet vložených kolmo do mašiny s optickou indikaci na displeji, k čemu tohle všecko jeden ví - tak pro disc jockeye nebo rozhlasové studio - dejme tomu ale, v tý době (1990) již zcela běžně existovaly CD s daleko vyšším komfortem obsluhy a dostupné kvality...
https://www.youtube.com/watch?v=nposdwBFosU
Celeron píše:Sinclaire, co to je za ty šaltrpáky "kontur" a "rumpel"? ...
Kontur říkali Němci falešné fyziologii - potlačení středů v oblasti asi 600 Hz až 3 kHz. Nezávisle na nastavené hlasitosti.
Rumpel je horní propust, stejná funkce, jako tlačítko "HLUK" u AZS300. Potlačuje zvuk rumplování pohonu gramofonu.
A rok výroby bych viděl kolem 1972, spíše ještě později. Termín HIFI sice ve světě existoval už pár let, ale ne ve východním bloku.
A na ten křemík mi rok 1967 taky moc nesedí.
Asi by to chtělo prohlédnout zevnitř, na některé součástce bude rok výroby napsaný.