Velikost přílohy
Moderátor: Moderátoři
V naprosté většině obrázků, které vkládáme, je podstatný detail, to okolo je potřeba jen někdy a ještě jen jako pomocná informace, z níž je třeba ponechat skutečně jen to nejnutnější.
Dobře nafocený detail zmenšený a oříznutý na rozměr 1600x1200 px bývá obvykle daleko lepší, než kolik stačí k rozeznání, co to na té fotce vůbec je.
Používám tu ořez i na 1200x800 px a všiml si toho někdo?
Je pravda, že si s těmi obrázky napřed trochu vyhraju, ale zase ne moc: jestli si nastavím limit velikosti obrázku 290 kB a dám "uložit jako JPEG", často dojde ke kompresi na 90 %. Naopak stejný obrázek s kompresí nastavenou na 75% kvalitu pak může mít i poloviční objem dat.
A je celkem jedno, v kterém z programů to dělám (to závisí na tom, který počítač mám kde s sebou, na služebním noťasu mám licenci jak Photoshopu, tak Zoneru, na soukromém mám volné Gimp a Irfan).
Dělat to přes printscreen jen proto, že se kvůli zobrazení na monitoru automaticky mění rozměry obrázku, to sice jde, ale výsledek není žádné hósana.
Podobně v Malování radši dělám ve formátu PNG. Teprve až hotový obrázek nakonec v Irfanu převedu do JPG pro web. Komprimační algoritmus v Malování je totiž nastavený pod 50% kvality a po druhém třetím uložení se ztrácí čitelnost obrázku, zato dat přibývá.
Jo, že mi někdy během zpracovávání obrázů někdo napíše další příspěvky... no a co?
Druhá možnost je vložit ten celý PDF na nějaké jiné úložiště a sem dát odkaz ke stažení.