Proudový chránič - zapojení
Moderátor: Moderátoři
Proudový chránič - zapojení
- monterjirka
Ano, chápeš to správně. Dokonce to může být i obráceně, ale nemá to logiku. V pomocné rozvodnici budeš totiž všechny přívody mít z jedné strany (seshora) a to i pro jednotlivé jističe, takže je pohodlnější dodržet vždy přívod seshora a to L i N zároveň. 1 a 2 je tam proto, aby to i blbý pochopil a nemusel k tomu mít kreslený seriál jak to připojit.matahari píše:Chápu to správně, že přívod je nahoře (1 + N) a vývod je dole (2 + N)?
Jinak by to fungovalo i obráceně, protože se to spojí nebo rozpojí stejně, ale vysvětluj, že u jedné krabičky máš přívody zespodu, u dalších seshora a u jedné z boku, když je prostě jednoduché všechny přívody mít pouze z jedné strany. V bytě nebo baráku máš ve všech zásuvkách fázi taky na jedné straně a to, na které je to obvyklé.
-
petrfilipi
Osobně se mi taky více líbí, když je vše uspořádané a nezvyšuji entropii vesmíru, ale i přívod zdola má své opodstatnění.
Jinak třeba výrobce OEZ, kterého považuji za suprového, má v datasheetu položku "Přívod seshora nebo zespodu" a vedle má hodnotu "seshora/zespodu".
PF
Toto pravidlo často neplatí. Hlavně u 3f chrániče. Je jednodušší propojit jističe s chráničem hřebenem , to potom jističe mají opačný přívod než chránič. A u jednofázových se to dělá pomocí hřebenu také často.p32 píše:matahari píše: V pomocné rozvodnici budeš totiž všechny přívody mít z jedné strany (seshora)
Právě ten 3F chránič bych ignoroval, ten si do bytu asi dávat nechce pokud se ptá na 1 F chránič. Jinak jsem to myslel hlavně tak, že by neměl mít takový zmatek, aby to šlo z každé strany. Bez hřebenu se to myslím nedá ani dělat. Já např. do bytu musel dávat rozvodnici pro 18 pozic, abych měl aspoň jednu ještě rezervu.ZVUK2000 píše:Toto pravidlo často neplatí. Hlavně u 3f chrániče. Je jednodušší propojit jističe s chráničem hřebenem , to potom jističe mají opačný přívod než chránič. A u jednofázových se to dělá pomocí hřebenu také často.p32 píše:V pomocné rozvodnici budeš totiž všechny přívody mít z jedné strany (seshora)
V druhé řadě je 3P lišta pro kombinace jističů se 4P chráničem bez připojení N - EATON EVG-16/3PHAS/N/5MODUL/LS (L1-L2-L3-volný-L1-L2-L3-L1-L2 atd).