Likvidační novela zákona č.361/2000Sb

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#91 Příspěvek od Hubert_79 »

No a parkování ve vzdálenosti menší než 5 m před přechodem. Změříš jak? Nijak. Ovšem orgán to změří a velice rád za to dá pokutu.
Takže hovadská je především tvoje logika "nemám tachometr, nemusím dodržovat".
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Kremik

#92 Příspěvek od Kremik »

rychlost jízdy - vždy jet jen takovou rychlostí, aby byl řidič schopen zastavit jízdní kolo na vzdálenost, na kterou má rozhled

Kde je psáno něco o překročení povolené rychlosti?
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od Hubert_79 »

V obci smí jet řidič rychlostí nejvýše 50 km.h-1
V obytné zóně a pěší zóně smí řidič jet rychlostí nejvýše 20 km.h-1

§18 písm. c) a §39 zákona o provozu na pozemních komunikacích. To jen pro ilustraci.
Kde tam máš například "řidič motorového vozidla"? Nikde. A cyklista je co? Taky řidič.
řidič je účastník provozu na pozemních komunikacích, který řídí motorové nebo nemotorové vozidlo anebo tramvaj; řidičem je i jezdec na zvířeti,

Tolik §2 jmenovaného zákona.
Naposledy upravil(a) Hubert_79 dne 16 čer 2021, 19:54, celkem upraveno 1 x.
Kremik

#94 Příspěvek od Kremik »

To je psáno pro motoristy. Pokud není vysloveně uvedeno že to platí i pro cyklisty, tak to pro ně stanoveno není. Samotný pojem řidič není pojítko.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od Hubert_79 »

řidič je účastník provozu na pozemních komunikacích, který řídí motorové nebo nemotorové vozidlo anebo tramvaj; řidičem je i jezdec na zvířeti,

f) vozidlo je motorové vozidlo, nemotorové vozidlo nebo tramvaj,

g) motorové vozidlo je nekolejové vozidlo poháněné vlastní pohonnou jednotkou a trolejbus,

h) nemotorové vozidlo je přípojné vozidlo a vozidlo pohybující se pomocí lidské nebo zvířecí síly, například jízdní kolo, ruční vozík nebo potahové vozidlo,

Čemu na tomto nerozumíš? To jsi tak zabedněný, nebo prostě meleš svou? Nebo trollíš, to je taky dost možné.
Kremik

#96 Příspěvek od Kremik »

Rozdílný výklad zákona. To bychom se mohli hádat donekonečna.
Palec na ruce je automaticky prst, prst na ruce však už nemusí znamenat právě palec.
Parkovací místo si můžu změřit po zastavení vozidla, kdy již nemusím věnovat pozornost řízení. Není to totožné s nějakou improvizací na kole prováděnou při jízdě, která se po zastavení již udělat nedá.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od Hubert_79 »

To není žádný rozdílný výklad, zákon to říká naprosto jasně. Je-li někde v onom zákoně uvedeno "řidič musí/nesmí/může/nemůže atd...", tak to platí také pro cyklisty. Cyklista je "řidič" a jízdní kolo je "vozidlo", na tom není co rozdílně vykládat.
Ale klidně si trvej na svém.
p32

#98 Příspěvek od p32 »

Kremik píše:To je psáno pro motoristy.
Ale, ale a na to jsi přišel z toho názvu "Zákon o provozu na pozemních komunikacích"? :lol:
EKKAR

#99 Příspěvek od EKKAR »

Kremik píše:Rozdílný výklad zákona. To bychom se mohli hádat donekonečna.
Palec na ruce je automaticky prst, prst na ruce však už nemusí znamenat právě palec.
....
Šutráčku, jak už tady padlo vejš, ŘIDIČ je z pohledu zákona osoba, ovládající = ŘÍDÍCÍ motorové i nemotorové vozidlo, zvířecí potah nebo samotné jízdní zvíře. Proto je i dítě jedoucí na kolobrndě řidičem (nemotorovýho vozidla), ale na kolečkovejch lyžích nebo bruslích je chodcem. I proto se na cyklobuzny vztahujou VŠECHNY ustanovení PLATNÝ PRO ŘIDIČE. Že v praxi polichcajti na vymáhání dodržování všech ustanovení i cyklistama kašlou, protože bez jednoznačný identifikace podle SPZ/RZ jsou na ně bezzubý, je další věc. Furt to ale neznamená, že pro cyklobuzny zákony neplatěj ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
tomasjedno

#100 Příspěvek od tomasjedno »

Kremik píše:To je psáno pro motoristy.
Co je psáno jen pro motoristy, to je vyznačeno pojmem řidič motorového vozidla. Jednu výjimku tedy cyklisti mají - nevztahuje se na ně omezení rychlosti 90 km/h na silnicích mimo obec :-)
p32

#101 Příspěvek od p32 »

Proč? :o
tomasjedno

#102 Příspěvek od tomasjedno »

No to já nevím, já jsem §18 odst. (3) nevymyslel.
(3) Řidič motorového vozidla o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 3 500 kg a autobusu smí jet mimo obec rychlostí nejvýše 90 km.h-1; na silnici pro motorová vozidla rychlostí nejvýše 110 km.h-1 a na dálnici rychlostí nejvýše 130 km.h-1. Řidič jiného motorového vozidla smí jet rychlostí nejvýše 80 km.h-1.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od Hubert_79 »

Mno, možná proto, protože zákonodárce nepředpokládal, že by řidič nemotorového vozidla byl schopen onu rychlost 90 km/h vyvinout, natož pak překročit :P
Nicméně z "ducha" tohoto paragrafu by vyplynulo, že rychlost pro například tramvaj jedoucí mimo obec rovněž není omezena. Je ovšem třeba přihlédnout k tomu, že se zase nesmí jezdit rychleji, než rychlostí maximální uvedenou výrobcem vozidla.
tomasjedno

#104 Příspěvek od tomasjedno »

Hubert_79 píše:Mno, možná proto, protože zákonodárce nepředpokládal, že by řidič nemotorového vozidla byl schopen onu rychlost 90 km/h vyvinout, natož pak překročit :P
Jako puberťák jsem jednou v Praze po rovince rozpumpoval svou Esku na 70 (měl jsem tachometr). Tak předpokládám, že trénovaný sportovec by tu devadesátku alespoň krátkodobě dát mohl.
Yarda1

#105 Příspěvek od Yarda1 »

https://debaty.net/discussions/3075969- ... m#r3076333

tomasjedno píše:...Jako puberťák jsem jednou v Praze po rovince rozpumpoval svou Esku na 70...

Jako dítko školou povinné jsem občas jezdil na kole sem očumovat za plot
https://goo.gl/maps/QfyQyQWJFAEyHo876
(po mnoha letech jsem se nějakou dobu mohl pohybovat na druhé straně plotu).
Tak jsem tam jednou přijel, přejel jsem rigol před plotem a najednou jsem byl na zemi. Koukám proč a měl jsem ulomenou přední vidlici. Ten lom byl únavový, lámal se už nějakou dobu. Z města se tam jezdilo do táhlého kopce, když jsem jel zpátky, mohl jsem to rozšlapat na slušnou rychlost. Kdyby se mi ta vidlice dolomila, když jsem jel zpátky, tak strávím zbytek života v kotrmelcích.
Naposledy upravil(a) Yarda1 dne 16 čer 2021, 23:34, celkem upraveno 1 x.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“